Hur påverkar kolhydrater vikten?

För att fort och effektivt gå ner i vikt är det enkla sättet att utesluta kolhydraterna, enligt Atkinsmetoden.

Den här vetskapen är emellertid ingen nyhet. Redan under tidigt 1900-tal var dieterna fattiga på kolhydrater eftersom man märkte att patienter med diabetes levde längre ifall man tog bort kolhydrater, d.v.s. socker ur kosten. Redan då hade man funnit att kolhydrater påverkade blodsockret och vikten. Följ länken för mer fakta Det var egentligen inte förrän på 1970-talet som det blev populärt att gå ner i vikt med stöd av lågfettkoster, vilket är tvärtemot Atkindietens principer.

Men tar man bort fett ur kosten måste det ju ersättas med något. Det är sällan den typen av ersättning blir fattig på kolhydrater. En kost som innehåller mindre kolhydrater är oftast bättre för både vikten samt blodfetterna jämfört med en lågfettkost. Det har till exempel noterats att frukost i enlighet med lågfettkost som består av mycket kolhydrater bidrar till en höjning av insulinet. Det sliter på kroppens kärl, och är näppeligen hälsosamt i längden. Under de senaste åren har färsk vetenskap visat att en mathållning som har mindre kolhydrater oftast är bättre för både vikten och blodfetterna jämfört med en lågfettkost.

Det som gäller för både snabba samt långsamma kolhydrater är att de omvandlas till socker i samma ögonblick som de når tarmen. Det är tarmens enzymer som bidrar till den effekten. Det omvandlade sockret portioneras efteråt ut i kroppen. Samtliga kolhydrater vi får i oss i kroppen omvandlas till socker. Hur omgående sockret sedan går ut i blodet beror på vilken variant av kolhydrat som har ätits. För att sockret ska omvandlas till energi ska insulin produceras som i sin tur öppnar cellerna för sockret.

Det faktum att mindre kolhydrater leder till en bättre utgångspunkt för viktminskning är något som lockar massor människor att välja bort lågfettkost. För många är det betydelsefullt att skyndsamt samt effektivt uppnå en hälsosam vikt, och för det avseendet krävs en pålitlig diet. Enligt lågkolhydratkost såsom Atkinsdieten förbränns fettet som kroppen tar upp oerhört hastigt. Det beror på de låga nivåerna av det hormonella insulinet.

En rejäl fördel med lågkolhydratkost är att man vill äta mindre, och utan att vara i behov av att räkna kalorierna så äter de allra flesta överviktiga överlag mindre mat som är lågkolhydratkost. Socker och stärkelse kan bringa att hungern blir allt mer märkbar, och för den skull bör den typen av intag minskas. När kroppen väl får i sig lagom mängd kalorier så finns heller ingen orsak att räkna dem. Viktnedgången blir ett faktum, och därutöver finns det goda chanser att bibehålla en eftersträvansvärd vikt med Atkinsdieten.

Det finns utsikt för de som äter lågkolhydratkost att förbränna 300 kalorier under vilande tillstånd mer än de som äter alternativ föda. Det motsvarar drygt en timmes krävande fysisks träning. Atkinsdieten kan således dagligen leda till ”extra träning” under tiden man vilar.

Sammanfattningsvis: Atkinsdieten reducerar hungern och medför att det inte blir utmanande att äta mindre. Därutöver ökar dieten fettförbränningen under sömnen. Atkinsdieten är den smarta vägen att gå ner i vikt och uppnå en sundare livsstil.

Tags: , ,
Previous Post

Motivation – en betydelsefull grundförutsättning för att nå målet med Atkinsdieten

Next Post

En guide för dig som är ägare av Mops