Hemmabryggning – en gemytlig hobby
Kjeld Erlandsen konstaterar i sin bok Hemmaframställning av Vin att hembryggning på flera sätt är riktigt kul. Hans engagemang åt vin är stort och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.
Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen vandrat framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat varierande tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större omfång ska reflektera kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag flertal hushåll som brygger vin eller har provat på att brygga.
Självfallet är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar och kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större omfattning bättre och allt mindre lämnas till slumpen. Det finns således möjlighet att ge vinet en otvetydig riktning redan från start. Därtill har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av en del nya vinjäster.
Kjeld Erlandsen anser att hemmabryggning inte enbart är utmärkt för att det är billigt utan för att det är underhållande att forma sin alldeles egna produkt. Det blir verkligen ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna hjälpa hemmabryggare men dessutom tjäna som underlag till allehanda vinklubbar.
Det finns dock en bra fördel med att hemmaframställning av vin är relativt billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju absolut hemma ihop med den gastronomiska glädjen. Ihop med hemmagjort vin öppnas flera möjligheter. Varför exempelvis inte använda ett par flaskor vitt vin att sjuda fisken i?
Kjeld tipsar också om att gå samman i mindre bryggarlag. Möjligen ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att byta vetande och erfarenheter.
I Hemmaframställning av vin är det inte endast Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och ger trygghet åt hemmabryggaren. Han tar dessutom upp råd från andra vinbryggara som han menar vara värda att förmedla.
Den här boken är särskilt betydelsefull på så vis att det finns väldigt få böcker på marknaden om vinframställning som skänker en motsvarande grundlig och grundlig beskrivning av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte enbart hela den praktiska processen utan ger även tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen. Mer info: På denna sajten Brandy
Kjeld menar att vintypen i allra högsta grad är avhängig frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin samt dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive kategori är fullt avhängig bryggprocessen. Men en betydande tumregel för allt vin är att endast selektera högklassiga råvaror.