Experimentera med vinframställningen hemma
Det är inte alls sällsynt att flertal människor brygger sitt eget vin hemma. Det är en rafflande bearbetning som ger möjlighet att experimentera och ta fram annorlunda sorter.
Det allra första steget är att planera processen, och att skaffa ett lämpligt kärl. Reflektera också över vilken sort av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara grundlig eftersom det ökar chansen till att få ett bra resultat. Tänk över vilka bär, frukter eller juice du vill använda dig av. Det är självklart något som hör samman med vilken sort av vin man tänker göra. Det första man tänker på kanske dock är att göra vin på vindruvor, men det går att framställa vin på massa olika bär och frukter.
Ifall man plockar bär för att använda till vinbryggningen så är det centralt att ordna och rensa noggrant. Dåliga bär bör ej användas till bryggningen, och kvistar bör rensas bort. Risken med att bibehålla kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket ger en ökad risk för mögel.
Mosa sedan bären och ha därefter i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som bör ingå beror helt o hållet på recept. Men åt 10 liter vin behövs 4,5 kg bär samt 8 liter vatten.
I nästa del av processen krävs ett don som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig för att mäta sockerhalten hos bären eller frukterna som används åt framställningen. Oftast brukar det stå på jästpaketen ett motsvarande värde på hur hög sockerhalten bör vara. Normalt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var ordentlig med att blanda.
Därefter är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Olika jästar hanteras olika och på förpackningarna anges vanligtvis hur man bör göra. Anledningen till att det finns annorlunda sorters jäster är för att en del passar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än normalt.
När vin framställs sker olika processer av jäsningar. Vid förjäsning bör kärlet stå i ca 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det krävs ännu ett kärl samt en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man genom silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak bör man krama ur den sista saften ur bären.
Mät med ochelemätaren igen för att inspektera sockerhalten och om mer socker behöver tillsättas. Sedan får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Tips: Fulstopp för påläggning med Högtrycksspruta
Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men vanligtvis tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.
När jäsningen är klar bör man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla samt skaka om. Vinsvavlan hjälper till att konservera vinet. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och avvakta sedan en månad till innan upptappning av vinet.