LCHF – de olika stadierna I Low Carb High Fett dieten
LCHF kan vara besvärligt före man är i ketos
De allra första dagarna på en kolhydratfattig kost kan upplevas som jobbiga. Somliga upplever stora besvär medan andra föga märker av omställningen alls. De första dagarna kan oxå dra ut på tiden och bliva till veckor. Då gäller det att vara konsekvent samt ha tålamod, för problemen försvinner snart.
Besvären man kan drabbas av inkluderar känslor som
• Muntorrhet, äcklig smak i munnen
• Nedstämdhet
• Orkeslöshet
• Muskelsvaghet
• Huvudvärk
• Sötsug
• Trötthet
Som synes är det inga jätteallvarliga bekymmer, men heller inte någon särskilt festlig upplevelse. Kan man så är det effektivt att sova dän mycket denna tid, eljest innefattar det att bara vänta ut. För vissa är det över på två dagar medan andra får dras med ett litet antal av besvären i flera veckor och detta beror mestadels på hurdan djup nere man var i sockerträsket före man började med LCHF. I princip handlar det att komma över i fettförbränningsläge – ketos – genom att förbränna dom kolhydrater kroppen har lagrat upp som socker. Innan detta sker är man också hungrig som vid vanlig bantning, i varje fall sugen.
Grunderna i en LCHF-kost
Det kan tyckas invecklat att bilda sig vad man får samt inte får äta när man börjar med LCHF, men har man väl förstått grunden så är det uppenbart. Man får förtära
• Protein, dvs kött, firre, ägg
• Fett, dvs smörja, smör, grädde, majonnäs, fet yoghurt (minst 10 %)
• Ost (ju mer fett desto bättre)
• Ovanjordgrönsaker som kål, avokado, sallad, gurka osv.
• Nötter samt frön
• Bär, helst hallon
• Sötningsmedel som Stevia samt den betydligt mer välsmakande Sucralose
Man skall undvika:
• Uppenbara kolhydrater som socker, mjöl, pasta,öl och mjölk, bannor och potatis
• Gömda kolhydrater i halvfabrikat (ketchup är t ex laddat med socker!) kallade för glukos, stärkelsesirap, maltos och liknande
• Underjordgrönsaker som potatisar samt morot, kålrot går däremot ganska bra!
• Frukt, doch kan man äta vissa bär i rimliga mängder
• Lightvarianter av föda, särskilt mjölkbaserade sådana – fettet är ersatt med socker
Saker som kompletterar LCHF
För att göra sin LCHF-kost en aning mer spännande kan man krydda sitt vatten med bordsvattenaromer, man kan dekorera sin LCHF-tårta med röd jordgubbsgrädde, eller dricka mumsiga kaffedrinkar med smak av Hasselnöt alternativt choklad och någon droppe Sucralose för sötma. Aromhuset saluför mängder av smaker för vatten, fika, vispgrädde samt yoghurt via sajten www.allt-fraktfritt.com.
Att vänja sig vid LCHF-mat samt konstant blodsockerbalans
När man har hållit på med LCHF ett tag så vänjer man sig vid den nya maten. Man experimenterar med brödrecept, steker kolhydratsfria pannkakor samt baka LCHF-godsaker när något ska firas. Man saknar inget och brukar till och med fryna på näsan till smaklöst, vitt fralla, sliskigt socker samt näringsfri pasta samt pizza. LCHF-mat är supernyttig, supergod och utformad efter enkla principer. Har man väl vant sig så är man ofta omvänd för livet! Speciellt som man får mer energi genom att slippa blodsockersvängningar som gör en trött. Läs mer här
LCHF på restaurang och semester
Många upplever det som komplicerat att äta enligt LCHF ute på krog eller utrikes på semestern, men egentligen är det inte det alls. Visst, går man på ett italienskt pastahak så antagligen det dyker upp vissa utmaningar, men så länge det finns kött på menyn så brukar det gå bra. Valfritt kött med fet sås samt kanhända lite grönsallad till och voila – en perfekt LCHF-måltid. På hamburgerbarer tar man blott bort brödet och på pizzerian kan man beställa en kebabtallrik utan pommes.