Har du koll på vilka födoämnen som är tillåtna och inte i enlighet med Atkinsmetoden?
Självfallet är det en styrka att den som börjar med Atkinsmetoden är rejält motiverad och disciplinerad. Givetvis finns det födoämnen som ska undvikas för att dieten ska bringa så goda resultat som möjligt. Grundtanken med Atkinsmetoden är att reducera kolhydraterna, och speciellt dra ner på de snabba kolhydraterna. Det innebär att det krävs ett rejält reducerat intag av socker och dessutom fiberfattiga produkter som består av mycket vitt mjöl.
Omkring 50-75% av kroppens energibehov bör komma från protein och fett och det återstående energibehovet från intag av kolhydrater.
En tydlig fördel är att det under de senaste åren har vuxit fram en utökad medvetenhet hos både konsumenter och producenter. Bra atkinssajt I mataffärerna finns följaktligen mer grovt bröd att hitta, och sockerhalten i exempelvis yoghurt och i juicer har blivit mindre. Födoämnen som består av mycket fibrer såsom grönsaker, frukt, linser, bönor och spannmål är förvisso bra i begränsade mängder men ska reduceras i enlighet med Atkinsdieten. Det är betydelsefullt att hålla koll dessa födoämnens olika GI-värden.
Det krävs ju en viss mängd protein inom Atkinsmetoden. Därför är det fördelaktigt att inta ändamålsenligt protein som framförallt finns i vilt kött, avokado och fisk.