Dikväveoxid är ett drivmedel till gräddsifoner och finns i de gräddpatroner som säljs till var sifon.
Dikväveoxid
Dikväveoxid eller även kallad lustgas är en färglös gas med en sötaktig smak. Lustgasen upptäcktes för första gången av en man vid namnet Joseph Priestley år 1773. Han var även känd för att ha upptäckt syrgasen cirka ett år innan. Lustgasen användes som ett berusningsmedel av flertal, det var ett sätt att förlusta sig på olika fester.
Men under år 1844 började man använda dikväveoxid till medicinska ändamål, en utav den första registrerade användningen utav lustgas var utav tandläkaren vid namnet Horace Wells, som brukade det för att bedöva sin bedröva från att få en visdomstand utdragen. Efter Horace började allt flera tandläkare att begagna metoden av lustgasbedövning som visade effektiva resultat.
Numera nyttjas dikväveoxid i patroner som är ett drivmedel till gräddsifoner. De får ens grädde att bli luftig samt perfekt vispad.
Gräddsifoner
Gräddsifoner innehar funnits länge ute på marknaden, men den första versionen av sifoner kallades för sodasifoner. Dessa användes för att anordna bubbelvatten i flaskor. Numera finns kolsyrat mineralvatten i flaskor överallt i annorlunda affärer, tack vare detta är de mindre populära nu, men det säljs ännu produkter som Sodastreamers för de som vill ha att fixa kolsyrat vatten i hemmet när de känner för det.
Men bland de sifoner som är på marknaden idag är gräddsifoner bland de populäraste och nyttjas runt om i olika restauranger och konditorier. Att begagna en gräddsifon stöder en att få en perfekt vispad grädde som man kan begagna till diverse kokkonst samt semlor som en fastlagsbulle.
Gräddsifoner är enkla att begagna för den som innehar bestämt sej för att inhandla en. Totalt enkelt utgör en gräddsifon av en burk, handtag och patroner fyllda med dikväveoxid. För att börja vispa sin grädde som man köpt i en utav flera mataffärer som finns tillgängliga, är det bara att fylla sin behållare med grädde. Därnäst tar man en utav de lustgaspatroner man innehar och skruvar den på sifonen. Man kan köpa lustgas patroner via internet. När detta är avklarat är det blott att pressa handtaget och låta grädden komma ut från behållare och blandas med gasen från patronen. När dessa blandas vispas grädden och förvandlas till en lätt skum form.
Bortsett från att gräddsifoner fixar en perfekt vispad grädde, kommer denna alster även med flertal andra positiva egenskaper som att den kan lätt deponera grädden man har just vispat. Detta är exklusivt tack vare att de andra val när man vill vispa grädde, såsom valet utav en elvisp ej kommer att förvara vispgrädden man just fixat. Utan det handlar mestadels att man har kvar grädde efter ha t. ex. tillverkat GI mat samt lägger det i en bunke där den vanligtvis är att torka eller bli vattning. Gräddsifonen förvara vispgrädden i sin slutna burk och stå sig den perfekt för nästa användning.
Grädde
Grädde är en vattenemulsion utav fetter som kommer ifrån vanlig mjölk från kossor. När man talar om vispgrädde handlar det om grädde som har en fetthalt som ökar över 40 %. Om grädde innehar en fetthalt som är under 40 % ska den homogeniseras. Homogenisering är nödvändigt för att grädden inte skall skikta sej.
Grädde blir lätt och redo för användning direkt med hjälp utav en gräddsifon och patroner fyllda med dikväveoxid.