Utrustning för hembryggning av vin

Nu för tiden är det tämligen enkelt att brygga sitt eget vin hemma. Massor av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller hög kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara rejäl. Det är gott nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert åt omtappning samt upptappning, och en gummitätning ihop med ett jäsrör.

Den som använder sig av en färdig vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med ovanför nämnda utrustning. Det finns så klart mängder av övriga hjälpmedel och komplement, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp massor tips.

Kjeld betonar också hur angeläget det är med hygien. Allting som kommer i bekantskap med vin och frukt måste vara fräscht. Klicka här för mer info Vinkoncentrat – 5 minutersvin
All utrustning måste vara fri från matrester, fett och diskmedel. Allt sådant kan fördärva jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet dåligt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är därutöver två medel som är totalt ofarliga att använda.

För att få bäst effekt ska rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en noga sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och annat helt å hållet. Det går även att använda soda alternativt trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att skölja av. Tänk dessutom på att eventuella sodarester (ifall sköljningen inte sker noga) kan påverka syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är viktigt. Rostfritt stål, emaljerade kärl samt kärl i plast går utmärkt. Tänk bara på att vara noggrann med att inspektera att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man bör undvika kärl som utgörs av järn, zink, mässing eller koppar är för att dessa metaller kan ge missfärgning och bismak till vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas till vinet så är det självklart en fördel att ha goda förutsättningar för att underlätta arbetet. En bra och skarp kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare eller ett pommesfrittesjärn funkar utmärkt till päron. På så vis tar det inte alls lång tid att processa 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan använda skärredskap i form av elmaskiner samt handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn alternativt mixer med tanke på att det är redskap som delar frukten alldeles för mycket.

Tags: , ,
Previous Post

Gå ner i vikt med 5:2-metoden

Next Post

Så lyckas du eliminera mögel i badrummet