Hemmaframställning av vin – att tänka på
Att brygga eget vin är en trivsam aktivitet som ger möjlighet att upptäcka nya smaker. Vin kan framställas på diverse bär och frukter och dessutom genom varierande jästekniker och övriga faktorer. Klicka här för mer info Hemläsk tillbehör
En otvetydig fördel med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mängder av den etablerade vinindustrins metoder samt utrustning. Det har aldrig någonsin varit så lätt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därutöver över lag billigare. Det i sin tur medför andra fördelar.
När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är många som får gastronomisk glädje över att få använda vin i maten åt att höja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken variant av maträtt som lagas.
En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på många varierande vis. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar troligen på många.
Det är relevant att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allt som ska användas och konrollera att all utrustning är ren och fungerande. Det är aldrig kul att märka att det saknas någonting när man väl ska börja. För att uträtta arbetsprocessen i rätt ordning är det bra att åstadkomma ett arbetsschema.
Därtill medföljer oftast bruksanvisningar till allehanda attiraljer som ska användas i processen. Dessa ska läsas mycket noggrant. Att vara bra förberedd kan nämligen förskona många förargelser och fel.
Under bryggandets gång tillsätts varierande mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (eller inte följs). Skriv upp var gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att vara medveten om hur man i framtiden kan sträva mot och försöka åstadkomma ett motsvarande utmärkt resultat – alternativt tvärtom, undfly fördärvade smaker.
Vad beträffar utrustningen så behöver den inte vara särskilt stor. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning med tillhörande jäsrör. Det finns självfallet en mängd andra hjälpmedel och tillbehör och därtill oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte speciellt svårt att brygga sitt första vin utifrån en färdig vinsats.
Det rekommenderas för nybörjaren att testa att brygga med utgångspunkt från en färdig vinsats. Det ger en bra helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit aningen mer rutinerad kan man börja prova att brygga vin på exempelvis egenplockade bär eller frukter.