Cinnamomum loureiroi kanel I kaffet ger viktminskning under vissa omständigheter
Ketos stimulerar fettförbränningen
Ketos är ett ord som för blott ett litet antal år sedan föga var känt i allmänna kretsar, men idag är det ett ord på allas läppar. Ketos är ett kroppsligt tillstånd som en stor del av svenskarna idag strävar efter att hamna i genom att lägga om sin kost till LCHF – Low Carb High Fat (lite kolhydrater mycket fett) . Andra dieter är Atkins och Skaldemans diet.
Vad är då ketos?
Ketos är när kroppen är i fettförbränningsläge i stället för kolhydratförbränningsläge.
Ketos uppstår i kroppen när ketoner blir den energigivande substansen istället för glukos, som är det vanliga. För att detta ska kunna förekomma måste i stort sett alla kolhydrater (mjöl, socker, bröd, gryn, pasta) uteslutas ur kosten samt sedan måste glukoslagret i musklerna tömmas. När kroppen blir utsvulten på glukos så går den över till att producera ketoner, och denna process kräver mycket mer handlingskraft, därjämte är ketonerna mycket fördelaktiga för fettförbränningen. I ketos är fettförbränningen beständig förhöjd oavsett om man tränar eller sitter totalt stilla. Håller man på att banta så behöver man inte motionera för att gå ner i vikt och inte syssla med svält (kaloribantning) som även minskar muskelmassan.
Kanel är mer än «okej» vid en lågkolhydratsdiet
Länge har man rekommenderats att piffa opp maten med kanel om man vill undvika kolhydrater. Att kanel är «ok» under en lågkolhydratsdiet har alltså varit känt sedan länge, men att kanelen i sig är direkt fördelaktig för att hamna i ketos är inte lika känt.
Saigon Kanel ökar insulinkänsligheten 29% vilket innebära att kroppen producerar mindre insulin, och ju mindre insulin – desto bättre!
Annorlunda kanelsorter fungerar förstås olika bra, men bara en kanelsort fungerar riktigt bra – Saigonkanel . Den bästa kanelen för ketos är Vietnamesisk kanel (Saigonkanel) Cinnamomum loureiroi.
Hur kan man använda kanelen?
Kanel har ganska besynnerlig smak och det är kanske inte så roligt att förtära kanelsmakande mat dagarna i ända. Realitet är att det är ganska liten mängd kanel som ska till för att ge proportionerligt enorm effekt på ketosen. I kaffet eller teet är det väldigt bra med lite kanel, mindre än ett halvt gram är ganska passande dosering. På detta vis får man en riktigt bra start på dagen och fettförbränningsprocessen kickas igång redigt.
Kanel på grekisk yoghurt, på LCHF-gröt eller i LCHF-musli, i en mustig köttgryta samt i diverse bakverk (på lågkolhydratsvis ja!) är också otroligt gott. Man kan göra egen kanelglass, det är mycket godare än man kan tro, och vill man piffa till den en aning tillägg så kan man ha i ingefära också, alternativt en aning apelsinessens. Fantasin är som vanligt nyckeln till framgång.
Det enklaste är lite Saigonkanel i kaffet – det är gott.
Kanel hjälper även vid vanliga dieter
Det är inte blott strikta lågkolhydratare som kan avvika fördelar ur ett regelbundet intag av kanel, realitet är att den som äter kolhydrater får stabilare blodsocker om den jämsides intar kanel. Så, lågkolhydratare uppnår bättre ketos med assistans av kanel och kolhydratsätare blir inte riktigt lika brutalt drabbade av kolhydraterna om de balanserar dem med kanel. En fantastisk krydda är vad den är – och underbart aptitlig!
Extrem konsumtion av kanel kan vara farligt
Man skall äta toppen fyra gram kanel per dag eftersom kanel innehåller ämnet kumarin som i stora doser samt efter långvarigt intag kan påverka levern negativt. Det skall dock ganska mycket till för att man ska lyckas få i sig mer än fyra gram kanel per dag under en längre tid.