Atkinsmetodens stöd från forskningen
En given anledning till Atkinsdietens populäritet är att forskningen har uppvisat goda resultat för den. Det vetenskapliga startskottet samt den vetenskapliga grunden åt Atkinsdieten initierades när dr Robert C. Atkins under 70-talet utformade en kontrollerad kolhydratmetod efter att ha studerat några vetenskapliga artiklar som gav stöd åt en sådan metod. Det visade sig att Atkins inflytande skulle ge upphov till ett enormt intresse hos bantare världen över. En ny bantningstrend började successivt få grepp och allt fler påbörjade Atkinsdieten.
På den tiden hade en utökad benägenhet till fetma uppenbarat sig i USA, vilket oroade Atkins. Men han insåg att om man höll sig till regelmässig mathållning och på samma gång inskränkte de raffinerade kolhydraterna så började kroppen förbränna fett istället för kolhydrater. Det fick positiva effekter för viktminskning och andra förbättringar relaterade till välbefinnande. Länk till mer atkins
En uppenbar fördel med Atkinsdieten som dessutom lockade många bantare att komma igång med den, var att dieten tillät mycket av vad flera ansåg vara god mat. Till skillnad från andra dieter kunde man fortfarande njuta av mångahanda läckerheter och trots det gå ner i vikt. Vilket såklart gjorde Atkinsdieten till en drömdiet för frossarna.
Sedan 70-talet har forskare samt praktiker av Atkinsmetoden fått nya insikter och mycket av vetenskapen har utvecklats rejält. Den har blivit mer balanserad och på så vis blivit lättare att följa. Till exempel uppmanade dieten under 80-talet att man skulle inta mycket ägg och biff men med tiden blev dieten mer tillåtande och öppnare vad gällde viss föda.
På så sätt har Atkinsdieten för jämnan varit under progress vilket i sin tur medfört att dieten oupphörligt haft en aktuell ställning i samband som har haft med hälsa samt kost att göra. Den huvudsakliga och vägledande principen är dock fortfarande att kolhydratintaget i hög grad ska vara kontrollerat. När idealvikten är nådd måste en fortsatt reglering av kolhydratintaget upprätthållas och forskningen har visat att det dagliga intaget på 50 – 80 gram kolhydrater tvingas hållas för att inte en viktökning ska bli ett faktum återigen.
I dagsläget finns hundratals studier om Atkinsdieten som uppmärksammar positiva resultat av viktminskning och andra fördelar som är relaterade till hälsan. Det kan exempelvis handla om reducerade risker för hjärtsjukdomar, diabetes, inflammation, högt blodtryck. Därutöver kan dieten resultera i minskad fetma hos barn och ungdomar, och forskningen har dessutom visat på indikationer på fördelar i behandlingen av epilepsi
Forskningen bedrivs i huvudsak från ledande universitet samt institutioner i USA. Flera experter inom landet bidrar till vetenskapliga fundament inom metabolism, fysiologi och livsmedelsvetenskap. Det finns ett otvetydigt engagemang av Atkinsdieten världen över p.g.a. dietens positiva effekter. Ur ett vetenskapligt perspektiv får massor människor bekräftelser som på löpande band beträffande Atkinsdietens positiva effekter. Det innebär givetvis att Atkinsdieten ökar i populäritet än mer ju bättre det vetenskapliga stödet blir.