Väsentlig utrustning för hemmaframställning av vin – hävert samt oechslevikten
I boken Hemmaframställning av Vin som är skriven av Kjeld Erlandsen så ges många goda råd. Bland annat finns det noggrant beskrivet om speciell nödvändig utrustning. För den oinvigde kan det givetvis vara bra att ha koll på en del specifika attiraljer som krävs. Särskilt är det på sin plats att lyfta fram hävert och oechslevikten.
För att underlätta omtappning av vin så är en hävert behjälpligt. En hävert utgörs av två rör, en slang som har tillhörande slangklämma, för att ha möjlighet att stänga slangen. Med hjälp av ett plastmunstycke kan rören skjutas in i varandra och blir anpassningsbar för alla jäskärl och storlekar. Det yttersta röret har en plastknopp cirka 5 cm hög som innebär att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.
Häverten ska föras ned ¾ i vinet och sedan ska jäskärlet försiktigt lutas innan häverten sänks ned helt å hållet.
Det är viktigt att jämt göra rent häverten efter nyttjande. Rester av vin kan nämligen lätt surna och kan innebära risk att smitta vinet med bakterier. Gå till Candyshots och Fruktshotsessenser
Då och då händer det att plastslangarna veckas men de kan rätas ut igen om de placeras i 70 grader varmt vatten. Därefter kan veck rätas ut med hjälp av fingrarna.
En del kanske inte anser att en del mätinstrument är nödvändigt för bryggningen men seriösa och erfarna vinbryggare är noggranna med att de finns till hands. Ett typiskt sådant mätinstrument är oechslevikten. Det är en flytvikt som används för att räkna ut mängd socker och extraktinnehåll i vinet. Extraktet är det som inte jäser bort utan som utgör smakämnen och bidrar med färg samt fyllighet. Man sänker ner oechslevikten i ett mätglas med vin och får flyta fritt utan att ha beröring med botten.
Även ett mätglas är alltså nödvändigt och bör vara nog stort så att oechslemätaren får utrymme. En lagom mängd på mätglas brukar vara 100 ml. Det är betydelsefullt att ha i åtanke att det inte jämt är sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Varierande frukter samt bär utgörs av olika mängder extraktämnen som ju kan variera utslaget.