Rekommenderade råvaror att nyttja till vinbryggning hemma
Flera har funnit hur fantastiskt det är att kombinera olika fruktrecept vid vinbryggning. Man kan experimentera i all oändlighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.
I gemene mans trädgård finns det ständigt gångbara frukter samt bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns dessutom prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig åt vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär och mispel.
Den som tycker om att vara ute på skogspromenad bör spana de otaliga sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.
Och varför inte testa att brygga vin med hjälp av blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp bör prova att brygga på rosenblad från doftande rosor alternativt på maskrosor, fläderblommor och lindblommor.
Det finns inte jämt tid att brygga när en del råvaror har sin skördetid. Därför kan de alltid förvaras djupfrysta för senare bruk. En del råvaror ska faktiskt helst ha varit frysta i vilket fall innan bryggning. Till exempel, vilda nypon, slånbär och rönnbär.
Men när det inte hela tiden är säsong för frukt och bär kan man inhandla djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare peng. Det är inte sällsynt att en rejäl förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på enbart några hekto.
Det är dessutom ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns varierande sorters bärsafter i handeln att införskaffa. Varudeklarationen bör utförligt läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns vissa safter som gör sig bättre som grundsafter. Till exempel juice av äpple/svart vinbär alternativt äpple/druva. Den som brukar gästa musterier kan ha i åtanke att äppelmust är perfekt att brygga vin på. Besök Absinthglas
Vad beträffar koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar överlag vara tämligen dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.