Prova att göra mousserande vin
Att tillreda sitt eget mousserande vin kan vara en mycket invecklad arbetsgång om man väljer att göra det igenom den traditionella “Methode Champenoise”.
Cider vinsats finns på https://allt-fraktfritt.com/hembryggning-20.
Men det är en alternativ metod som ger fantastiska resultat med ett minimum utav möda.
Även mousserande vin kan göras från en mängd olika material, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna.
Det är bäst att begagna en god kvalitet alla druvor alster för att göra bubbel.
Du kommer att behöva en hydrometer innan man börjar anrätta din ”champagne”.
Dessa kan köpas rätt så billigt på webben.
Det är viktigt att utgångspunkten visar emellan 1, 070 och 1, 080 och inte högre.
Därjämte ska man ett grundläggande hembryggningspaket för de initial bryggningsstegen.
Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (inte att förväxla med kronkorkar och buteljeringshattar), eftersom de skall fungera som en preliminär tryckhållare.
Du ska också en kapsyltång och några hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning av övriga drycker kräver bubbel flera faser).
1) Starta med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vit vin opp till slutet utav jäsningen.
2) Så inom kort jäsningen har upphört, begagnad hävert för att deplacera vinet till en öppen hink.
Vinet ska vara lite grumligt, om ej addera en del jästsediment från botten utav jäsningskärlet.
3) Tillverkar en simpel sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.
För att göra denna sirap, värm en korsning utav en del vatten och två delar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.
Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.
4) Rör om sockerlag, försiktigt men grundligt, i vinet.
5) Efterträdande steg är buteljering med hävert, flytta vinet bums till champagneflaskor använd endast flaskor för mousserande viner, övriga glasflaskor kommer ej att kunna hantera det tryck som byggs upp.
6) Ställ flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader.
Vinet ska vara klart nu med speciell bottensats på botten, om ej låt stå i fler en månad eller tills det är kristallklart.
Efter denna period låt dem stå i kyl vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.
Detta kommer att assistera hålla minska jästen när man häller upp.
När flaskorna skall öppnas är en emotionell ingrepp där det större av innehållet kan spruta ut om du inte tillverkar det på korrekt sätt.
Såframt man ej är en champion på denna färdighet kan detta antagligen vara ett bäst tips:
Snabbhet är det väsentliga i denna ingrepp om man önskar bibehålla det större utav din mousserande vin.
Placera en tom mottagare på en vinkling framför flaskan som man också vinklar samt avlägsna locket på flaskan.
Det tar lång träning att åstadkomma att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.
Men om det nu finns något som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.
Jag har ej skrivit något om den vanliga vintillverkningen som behövs som bas till detta, alla komplement för detta hittar du enkelt på webben. Tips: Mätinstrument, mätare, mätglas, mått