Kom igång med vinbryggning hemma
I Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin finns det flera goda tips och råd på hur man lyckas skapa spännande viner hemma. Det är en viktig och uttömande bok som består av en hög grad av expertis. Vissa hävdar att det är en av de bästa böckerna om hemmavinframställning som finns att tillgå på marknaden.
Erlandsen konstaterar att det skett en kolossal utveckling inom vinframställningen hemma. Otaliga kunskaper och erfarenheter har ärvts av den etablerade vinindustrin. Och i kontinuerlig takt har även utrustningen för hemmabruk utvecklats till det bättre. Åtskilliga nya ingredienser har därtill tillkommit på marknaden som bidrar till att förgylla vinframställningen. Speciellt har betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit. Idag är det otaliga hushåll som brygger vin eller som har provat att brygga. Vem vill inte brygga husets egen specialitet och årgång?
Boken Hemmaframställning av Vin har som ändamål att utmåla vinframställningen hemma utifrån dagens nivå och kunskaper. Boken riktar sig såväl till den glade amatören till den aningen mer erfarne. Boken kan även tjäna som bra underlag till allehanda vinklubbar som ägnar sig åt bryggning.
Vinbryggning på egen hand innebär inte enbart att det är mer ekonomiskt skonsamt för ekonomin, utan det är sannerligen skojigt att förfina sin egen produkt. Att brygga vin är en riktigt angenäm hobby.
Många ägnar sig åt kokkonst i alla dess former idag, och till goda rätter avnjuts vin. Men det används dessutom i tillagningen. Dock har många resonerat att det stundtals är för dyrt att använda för mycket vin i maten. Men poängen är att när man brygger eget vin hemma så finns det givetvis mer svängrum att hälla i mer vin i maten med tanke på att en flaska blir betydligt billigare än en flaska i handeln. Man behöver inte fundera så mycket för att använda några flaskor vitt att koka fisken i. Eller varför inte en stänk nyponsherry till såsen. Möjligheterna tycks vara oändliga.
Ett bra tips som Erlandsen ger i sin bok är att gå samman flera människor i bryggarlag. Det kan bli ett utmärkt tillfälle att träffas och umgås, och hjälpas åt och byta erfarenheter sinsemellan.
Därjämte ger Erlandsen tips om att noga planlägga vinprocessen. Det är centralt att skriva ner alltsammans som ska användas och granska att den utrustning som ska användas är ren och fungerande. När man väl har kommit igång och upptäcker att någonting saknas så kan det ju bli tämligen förargligt. Att ställa upp ett detaljerat arbetsschema är att föredra. På så vis kommer allt komma i rätt ordning.
All utrustning som ingår i vinbryggningen har vanligtvis någon form av bruksanvisning. Läs dessa noga för att spara många misstag. Dessvärre är det flera som läser bruksanvisningarna först efter bryggningen för att granska vad som eventuellt gick fel.
En annan mycket väsentlig del i processen är att skriva upp allt som tillsätts och när i processen det äger rum. Om någonting skulle bli problematiskt i processen så är en bryggjournal utmärkt för att lokalisera vad som möjligen kan ha gått fel. Länk till mer info Absinthglas
En bryggjournal kan så klart funka åt andra hållet. Har man lyckats brygga ett helt utomordentligt vin kanske man gärna vill brygga det på nytt.