Hemmaframställning av vin
Hemmabryggning av vin har blivit allt mer populärt allt med tanke på att vinsatser och utrustning blivit bättre. Den som önskar framställa gott vin utan att behöva tänka på vilka specifika ingredienser som krävs kan med fördel köpa färdiga vinsatser. Det finns en hel uppsjö av vinsatser på marknaden och antalet växer. Gert Strand AB är en etablerad återförsäljare av produkter som har med vinframställning att göra. Företaget säljer varierande vinsatser med varierande smakuppsättningar.
Följer man bara noggrant de instruktioner som medföljer vinsatserna så är det svårt att misslyckas med sitt vin. Men den som är en aning mer rutinerad och har bryggt vin själv dessförinnan kan experimentera lite mer. Att framställa vin på egna bär och frukter brukar vara någonting som flera föredrar trots att riktigt vin faktiskt ska innefatta vindruvor enligt EUs definitioner.
Bär kan plockas långt innan de ska användas. Se bara till att förvara de mörkt och kyligt. Som ett första led i vinprocessen så ska bärsaften pressas ur och blandas med förslagsvis 10 liter vatten. Det är extremt betydelsefullt att vattnet är ordentligt fräscht. Gert Strand AB saluför aktivt kol som är ypperligt för att förädla vatten. Det är effektivt att sila vattnet genom granulerat aktivt kol alternativt att nyttja pulverkol för att slamma upp det. Reningen bör förekomma i rumsvärme. Kolets kvalitet avgör rengöringsförmågan. Några av dessa kvalitetsaspekter är kolets porstruktur samt dess yta i kvadratmeter per gram.
När bären är pressade har det bildats en vinmust som ska föras över till en jäshink i en process som kallas förjäsning. Den måste ha ett vattenlås med position intill gummit på hinklocket. Det brukar nämligen bildas skum de första dagarna av jäsningen och ifall hinken inte är tillräckligt stor så kommer mäsk pysa ut via vattenlåset.
Efter förjäsningen ska vinet tappas om. För det krävs en rymligare jäshink, och för att förenkla tappningen från en hink till en annan så är det en god idé att nyttja en så kallad sughävert. En annan betydelsefull utrustning är en oechslemätare som används för att mäta upp sockerhalten i musten. Ett mätglas som rymmer 100 ml, stort nog att oechslemätaren ryms, är ett förträffligt redskap som underlättar bryggningen.
När man mäter med hjälp av oechslemätaren bör man ha i åtanke att det inte bara är sockerhalten som genererar utslag på flytvikten. Det beror på att annorlunda bär och frukter består av varierande mängder extraktämnen som påverkar utslaget.
Glöm inte att ta prover av vinet under hela processens gång. Det är nödvändigt för att styra bryggningen åt rätt riktning. Mät upp ungefär tre deciliter vin i ett litermått och ta därefter mätglaset till hjälp och fyll upp 100 ml för att därefter sänka ned oechslemätaren och läsa av värdet. Klicka här för Vinfiltrering
Det är värt för ordningens och processens skull att utförligt importera mätuppgifter i en detaljrik bryggjournal. Genom att följa utvecklingen på det sättet så reducerar man risken markant att i slutändan bli förvånad över vinets smak. Var grundlig med att även smaka av vinet och låt det förmedla smak länge i munnen.
I jäskärlet får vinet stå i cirka 2-4 veckor, beroende på vilken jäst som använts m.m. En del tappar om vinet och filtrerar det ytterligare en gång när jäsningen är klar.