Egen vinbryggning
Allt fler människor brygger sitt eget vin hemma Mycket tack vare att produkterna har utvecklats och utrustningen blivit bättre.
Processen som genomgås påminner i det stora hela om den traditionella vinframställningen. Dock så tillåts vin i den traditionella bemärkelsen uteslutande kallas vin ifall det framställs med hjälp av vindruvor, i enlighet med EUs definitioner. När det beträffar vinframställning hemma så experimenteras det oerhört ofta med olika slags bär och frukter.
Likt den traditionella vinframställningen så är det angeläget att hålla en hög hygienisk klass. Minsta förorening kan få stora konsekvenser för smaken på vinet. Det är inte enbart utrustning som bör vara rent – därutöver är det viktigt att vattnet som används till bryggningen är ordentligt rent. Gert Strand AB säljer allt från färdiga vinsatser till diverse tillbehör som kan förenkla och förfina hemmaframställnigen. Bland annat säljer företaget så kallat aktivt kol som är alldeles ypperligt till att rena vattnet före bryggning.
Fördelen med att införskaffa färdiga vinsatser är att alla nödvändiga instruktioner finns. Och det är inte överdrivet komplicerat att lyckas med vinsatsen ifall instruktionerna följs noggrant.
Men att göra en helt egen vinsats öppnar upp för att testa med varierande bär eller frukter och experimentera med annorlunda jäst. Därtill kan skiftande jäsningstider leda till markanta smakskillnader.
En bra utgångspunkt är att använda sig av en brygghink som rymmer ungefär 30 liter. Det är viktigt att den är utrustad med ett vattenlås som är placerat vid gummit på hinklocket. Vill Du veta mer Klicka Här Alkoholmätare
Skummet som bildas under jäsningen de första dagarna kan pysa genom vattenlåset ifall hinken är för liten.
I första skedet förjäser man vinet och därpå ska det tappas om, och då krävs en större jäshink. Dessutom behövs en sughävert för att tappa vinet från en hink till en annan.
En absolut nödvändig attiralj är oechslemätaren som är till för att dosera sockerhalten i vinmusten som bildas under förjäsningen. Ett mätglas är också nödvändigt och bör vara tillräckligt stort att oechslemätaren ryms. En tillräcklig storlek på mätglas brukar vara 100 ml. Tänk på att det inte jämt är sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Olika bär och frukter innehåller skilda mängder extraktämnen som i sin tur kan variera utslaget.
Glöm inte att ta fortsatta prover av vinet med oechslemätaren under bryggningens gång. Ett råd är att mäta upp ca tre deciliter vin i ett litermått och fylla upp 100 ml med hjälp av mätglaset och sänka ned oechslemätaren – läs av värdet. Anteckna alla uppgifter och för in dem utförligt i en bryggjournal. Att inte ha koll på processen riskerar oväntade överraskningar i slutändan. Smaka därför av vinet ofta och länge i munnen.
Innan vinet är klart ska det stå i jäskärlet ungefär 2-4 veckor. Tiden kan skifta beroende på sockerhalt, vilken jäst som används m.m. När jäsningen är färdig så kan vinet med fördel tappas om och filtreras ännu en gång.