Egen vinbryggning
Vinframställning hemma har hastigt blivit allt mer populärt. Mycket tack vare att produkterna har utvecklats och utrustningen blivit bättre.
Processen som genomgås påminner i det stora hela om den traditionella vinframställningen. Dock så tillåts vin i den traditionella bemärkelsen enbart kallas vin ifall det framställs på vindruvor, enligt EUs definitioner. När det beträffar vinframställning hemma så experimenteras det väldigt ofta med olika slags bär och frukter.
Likt den traditionella vinframställningen så är det centralt att hålla en god hygienisk standard. Minsta förorening kan få stora konsekvenser för smaken på vinet. Det är inte bara utrustning som ska vara rent – därtill är det viktigt att vattnet som används till bryggningen är ordentligt rent. Gert Strand AB säljer allting från färdiga vinsatser till diverse tillbehör som kan underlätta och förädla hemmaframställnigen. Bland annat säljer företaget så kallat aktivt kol som är helt utmärkt till att förädla vattnet innan bryggning.
Fördelen med att köpa färdiga vinsatser är att alla nödvändiga instruktioner finns. Och det är inte överdrivet besvärligt att lyckas med vinsatsen om instruktionerna följs utförligt.
Men att framställa en helt egen vinsats öppnar upp för att prova med varierande bär eller frukter och experimentera med annorlunda jäst. Därtill kan olika jäsningstider resultera i markanta smakskillnader.
En god utgångspunkt är att använda sig av en brygghink som rymmer ca 30 liter. Det är viktigt att den är utrustad med ett vattenlås som är placerat vid gummit på hinklocket. Skummet som bildas under jäsningen de första dagarna kan pysa via vattenlåset ifall hinken är för liten.
I första skedet förjäser man vinet och därefter ska det tappas om, och då behövs en större jäshink. Därjämte behövs en sughävert för att tappa vinet från en hink till en annan. hydrometer.
En absolut essentiell attiralj är oechslemätaren som är till för att mäta upp sockerhalten i vinmusten som bildas under förjäsningen. Ett mätglas är även nödvändigt och bör vara tillräckligt stort att oechslemätaren ryms. En lagom storlek på mätglas brukar vara 100 ml. Tänk på att det inte jämt är sockerhalten som genererar utslag på flytvikten. Olika bär och frukter utgörs av varierande mängder extraktämnen som i sin tur kan variera utslaget.
Glöm inte att ta fortsatta prover av vinet med hjälp av oechslemätaren under bryggningens gång. Ett tips är att mäta upp ungefär tre deciliter vin i ett litermått och fylla upp 100 ml med hjälp av mätglaset och sänka ner oechslemätaren – läs av värdet. Notera alla uppgifter och för in dem noggrant i en bryggjournal. Att inte ha koll på processen riskerar oväntade överraskningar i slutändan. Smaka således av vinet ofta och länge i munnen.
Innan vinet är färdigt ska det stå i jäskärlet drygt 2-4 veckor. Tiden kan skifta beroende på sockerhalt, vilken jäst som används m.m. När jäsningen är klar så kan vinet med fördel tappas om och filtreras ännu en gång.