Brygg ditt eget vin hemma
Nu för tiden har vinsatser för hemmabruk med tillhörande utrustning utvecklats avsevärt, och det har blivit betydligt enklare att brygga sitt vin. Det är dock betydelsefullt att noga planera sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från början.
Inom den traditionella vinindustrin måste vindruvor användas för att det i enlighet med EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs hemma är det vanligt att brygga på allehanda bär och frukter.
Ifall man använder sig av till exempel bär så måste de först krossas och blandas med vatten. Det är betydelsefullt att kärlet är utförligt rengjort inför förjäsning. Tänk på att filtrera ut undan dåliga bär samt rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förvanska den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör därtill vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.
På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten ska vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Vanligtvis får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Om vinet ligger i jäsning kan det finnas någorlunda mycket kolsyra i provet som måste bort för att mätvärdet ska bli bra. Det blir vanligtvis inkorrekt densitet på provet när det är kolsyra.Klicka här nu för mer info Absinthessens 20 ml till 75 cl
Genom att vispa vinet i ett litermått inför provtagning kan man dock få undan en rejäl kvantitet av kolsyran. Tänk dessutom på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som likaså påverkar densiteten.
När förjäsningen är klar ska musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var grundlig med att inte få med något annat än bara vätska ner i jäskärlet. Pressa ur den sista saften ur bären för att erhålla mer smak. Vinet ska jäsa i cirka 2-4 veckor beroende på vilken variant av vinsats det är. Till exempel så påverkar jästtypen tiden.
Tappa därefter upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och avvakta sedan en månad till innan upptappning av vinet.
Var noga med att skölja ur hinkar och kärl noggrant efter användning. Det bästa är att använda oparfyrmerade rengöringsmedel om man inte vill löpa risk att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det utmärkt att ha ett fat att placera skopor, mätglas och oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i förbindelse med den sida som befinner sig inåt i hinken.
I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett oerhört utbud som hjälper dig att nå målet. Företaget har specialiserat sig särskilt på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder dessutom mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB säljer dessutom aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som många hemmabryggare använder sig av.