LCHF för nybörjare
Vad är LCHF?</
LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ca Lite kolhydrater och mycket fett. Detta är en ganska ny beteckning på en kostplan som använts i mer hundra år – uppfanns av Banting varefter livsmedelsindustrin lurat på oss kalorimetoden som är svält och dömd att misslyckas – som ett sätt att gå ned i vikt. Det var dr. William Banting som först dokumenterade dieten och gav ut den i folderform – S letter Of Corpulence – till överviktiga patienter. Han såg att när människor drog ned på socker, öl, bakverk och potatis så tappade de i kroppsmassa ganska snabbt. Mer Info HÄR
LCHF-dieten i enlighet med Bantings modell glömdes dän under mitten av 1900-talet och man började koncentrera på att istället ta bort allt fett ur kosten, vilket också fungerar i teorin, men folk gick hungriga och föll lättare för frestelser. Kalorimetoden, dömd att misslyckas för det är ett annat namn för svält.
Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna. Man får äta sig mätt av mycket av goda maträtter som är rika på äggviteämne samt – framför allt – fett. Det är ovant för folk som försökt gå ner i vikt tidigare att plötsligt tvingas lägga till en mängd feta rätter i sin mat, fettet som man tidigare trott var den vackra figurens värsta fiende!
Anledningen ligger i att om kroppen känner sig förvissad med vetskapen om att fettvävnad hela tiden delas ut i stora mängder, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nästan ohämmat. Vid en viss mängd kolhydrater däremot så lagras extra energi som fett och kroppen bränner socker i stället – kolhydrater som inte redan är socker – bröd, pasta, påtatis, spagetti, ris m fl – omvandlas till socker omgående.
Proteinintaget ska vara på ungefär samma nivå som man fordom oxå fått rekommenderat, eventuellt något högre. En bra fördelning ser ut ungefär såhär:
Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10
Detta gäller nämligen för normal LCHF, varken superstrikt eller en aning mer generös. Vilken nivå man själv mår bra av att placerad på får man experimentera fram, men för att snabbt gå ned i kroppsmassa är det bra att förtära så lite kolhydrater som möjligt, det finns de som inte äter en enda kolhydrat under viss tid för att maximera viktnedgången och fettförbränningen.
Äta bra med LCHF
I början kan det kännas tufft att avsäga sig saker som fordom fyllt ens måltider, som makaroner, ris, bröd, juice, rotfrukter – samt sötsaker självklart. Vad lägger man nu bredvid köttet? Och hurdan ordnar man nu fredagsmys? Och vad kan man inmundiga egentligen?
I takt med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter och nya recept, allt för att göra dieten så enkel som genomförbart att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, äta LCHF-pasta och sjögräsnudlar, samt njuta av tiramisu, cheesecake samt ett litet antal rutor högkakao choklad alltemellanåt. Den som absolut undersöker möjligheterna inom LCHF behöver inte sakna någonting alls. Tvärtom i många fall, maten blir mest lyxmat.
När det gäller dryck så är kolsyrat vatten både gott och läskande, särskilt om man smaksätter det. Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- samt kalorifria smakgivare till kolsyrat mineralvatten – oavsett man handlat det från affär eller kolsyrat själv. Vikingsoda har också goda essenser för kolsyyrat vatten. Det finns fler fabrikat men dessa är dom godaste – man blir snabbt kräsen med god LCHF kost.
I Aromhusets sortiment finns också kaffearomer, gräddaromer och et supergoda (för det är gjort av socker men 600 ggr sötare) sötningsmedlet Sucralose, där en enda droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att krydda tjock yoghurt och vipsad grädde med samt tillsammans med en alternativt två droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, totalt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att köpa på www.allt-fraktfritt.com.