Erytritol
Byt ut sockret till erytritol
I druvor, päron, meloner och övriga bär och frukter finns det naturliga kolhydratämnet erytritol. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater såsom stärkelse eller socker, eftersom det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras därför outnyttjat genom urinen. Det är genom jäsning av druvor som erytritol framställs. När man tillsätter bakterier till druvsockret så sker konversion och det blir erytritol, enligt en till fullo okonstlad process.
Ämnet är väl lämpat till den som önskar förtära en lågkolhydratkost och slippa onödiga kolhydrater. Erytritol skadar ej tänderna och funkar även som en antioxiant. Ämnet består av inga kalorier medan typiskt socker består av 400 kalorier per 100g.
Erytritol är baserat på en sockeralkohol med kemisk struktur som liknar både socker samt alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Även om ämnet funnits i Japan och USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.
Erytritol har likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket tenderar att förmedla upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskfylld verkan och den påminner en del om liknande kylande verkan som xylitol och mentol har.
Erytritol är i synnerhet lämpat för diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen oberörd.
Kroppen bearbetar erytritol på annat sätt än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin omfattning upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut intakt. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir enbart partiellt absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare till tjocktarmen där de bryts ned av bakterier som bildar gaser samt fettsyror. Det resulterar i vad man i vanligt tal kallar för lös mage.
En egendomlig omständighet runt erytritol är att ämnet ej tillåts förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen form av sockeralkohol får förekomma i dryck eftersom risken att få i sig större mängder socker genom dryck är ökad. Tyvärr faller erytritol inom samma lagstiftning.
Om man följer föreliggande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter produktion, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.
Det finns olika varumärken som består av erytritol Finns här. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som består av 500 gram. För den som tycker om bakning är strösöt utmärkt. Samtliga godsaker som man tycker om att stoppa i sig kan helt plötsligen bli nyttigare men med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker samt ersätter det vad gäller både sötma och dosering.