Erytritol
I druvor, päron, meloner och övriga bär och frukter finns det naturliga kolhydratämnet erytritol. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater som stärkelse eller socker, med tanke på att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras därför outnyttjat genom urinen. Det är via jäsning av druvor som erytritol produceras. När man tillsätter bakterier åt druvsockret så sker ändring och det blir erytritol, enligt en helt okonstlad procedur.
Erytritol är bra lämpat till den som önskar förtära en lågkolhydratkost och undkomma onödiga kolhydrater. Erytritol skadar inte tänderna och funkar även som en antioxiant. Ämnet innehåller inga kalorier medans vanligt socker består av 400 kalorier per 100g.
Erytritol är baserat på en sockeralkohol med kemisk uppbyggnad som liknar både socker samt alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Även om ämnet funnits i Japan och USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.
Erytritol har likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket tenderar att skänka upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskabel verkan och den påminner en del om samma kylande verkan som xylitol och mentol har.
Erytritol är i synnerhet lämpat för diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen oberörd.
Kroppen bearbetar erytritol annorlunda än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin storlek upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir endast partiellt absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare mot tjocktarmen där de bryts ned av bakterier som bildar gaser samt fettsyror. Det resulterar i vad man i vanligt tal kallar för lös mage. sötningsmedel binder fett
En märklig omständighet runt erytritol är att ämnet inte får förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen form av sockeralkohol får förekomma i dryck därför att risken att få i sig större mängder socker genom dryck är utökad. Tyvärr faller erytritol inom samma lagstiftning.
Om man följer existerande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter produktion, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.
Det finns skilda varumärken som består av erytritol. Via Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som innehåller 500 gram. För den som gillar bakning är strösöt perfekt. Alla godsaker som man tycker om att stoppa i sig kan helt plötsligt bli nyttigare men med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker och ersätter det vad gäller både sötma samt dosering.