Mixa egen god sockerfri likör med smak från Triple Sec
Den färglösa liköressensen Triple Sec har klara inslag av citrus och apelsin vilket är en njutning för smak och doft. Typiskt för Triple Sec är att den har en relativt hög alkoholhalt i jämförelse med många andra likörer. Triple Sec har en påfallande doft av sin sötma samt syrlighet med en överlägsen nyans av citrusskal. Smaken används ideligen i olika drinkar, men kan stundtals ersättas av Cointreau.
Triple Sec finns även som sockerfri liköressens i Gert Strand ABs sortiment. För flera är det otänkbart med sockerfri likör därför att sötman i likör är så markant och karaktäristisk. Men att sockerfri likör skulle sakna sötma är en felaktig tolkning.
Istället för socker använder sig Gert Strand AB av sukralos i sin essens. Varför? Det finns ett par goda skäl. Det ena är att sukralos är fritt från kalorier vilket givetvis är fördelaktigt för de som tänker på figuren. Den sockerfria liköressensen passar även utmärkt för diabetiker, vilket har varit en av baktankarna med produkten. Det är nämligen så att sukralos är ett enastående sockersubstitut åt diabetiker.
Tvärtom från socker så utsöndras sukralos raskt i kroppen utan att brytas ned. Sockernivån i kroppen hålls följaktligen på en jämn nivå när kroppen inte får någon energitillförsel. Ytterligare en fördel är att sukralos är vattenlöslig vilket får konsekvensen att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.
Sukralos är ett syntetiskt ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Ämnet framställdes för första gången 1976 och har kommit att användas stegvis i rytm med att ämnet blivit godkänt som sötningsmedel. Det var först 1994 som sukralos blev godkänt i EU. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.
Att mixa sin egen likör är både smidigt, simpelt och går kvickt. Många som provat denna metod går sällan tillbaka till att köpa färdiga likörer. Dessutom är sockerfri liköressens som har smak av Triple Sec minst lika söt i smaken som vanliga likörer.
Det absolut bästa är att blanda essensen ihop med okryddat brännvin som har en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Vad gäller Triple Sec så kan man med fördel välja brännvin med en alkoholhalt betydligt högre än 15 %. Genom att inte blanda essensen med kryddat brännvin slipper man riskera obehagliga överraskningar. Därmed inte sagt att det går att påträffa alldeles fantastiska smakkombinationer, men det resulterar ju inte i klassisk Triple Sec – likör. För övrigt går det bra att blanda essensen ihop med vodka ifall man är ute efter en starkare likör.
När man blandar sin Triple Sec- likör så behöver man först och främst en innehållslös flaska som rymmer 750 ml. Däri häller man sin sockerfria essens för att därnäst blanda i tre fjärdedelar med sprit. Flaskan ska därefter skakas ordentligt. Vidare häller man i den återstående mängden av spriten och skakar flaskan ännu en gång. När man har en färdigblandad flaska likör är det betydelsefullt att låta smakerna förenas på bästa sätt. För den skull bör flaskan få stå några dagar så att likören blir så god samt smakrik som möjligt. En färdigblandad likör kan drickas som den är alternativt blandas i drinkar.
Vill man prova smaken utan att blanda en hel flaska går det bra att i en första omgång mixa en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.