Blanda egen sockerfri god likör som har smak från Cocorum
Sockerfri liköressens som Gert Strand AB har tagit fram är en världsnyhet, och Cocorum är en av många smaker som ingår i sortimentet
Det är en essens som innehåller smak från både kokos samt rom. Kokos är en smak som bidrar med en exotisk smakupplevelse enligt många, och en traditionell likör som har smak av kokos samt rom är Malibu som har sitt ursprung från västindiska Barbados. När Malibu introducerades var den tänkt som ett enklare alternativ för bartendrar som önskade servera något i stil med Pina Colada. Malibu blev hastigt en omtyckt likör och blev en självklar komponent i ett stort antal exotiska drinkrecept.
Vad skiljer Gert Strands liköressens från traditionell Malibu? Istället för att nyttja riktigt socker i essensen så är den framtagen av sukralos som är ett sockerfritt alternativ men likväl 600 ggr sötare. Det är ett konstgjort sötningsmedel som i stort sett är fritt från kalorier.
Sukralos framställdes först 1976 och har blivit gradvis godkänt för tillämpning runt om i världen. Men det var inte förrän 1994 som sukralos blev godkänt för nyttjande inom EU-länderna. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.
Varför sockerfri liköressens? Sukralos är ett betydligt bättre alternativ åt diabetiker. Det beror på att det utsöndras kvickt i kroppen utan att brytas ner. Det innebär att kroppens sockernivå hålls på en jämn nivå därför att ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att substansen är vattenlöslig vilket medför att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.
Vad blandar man lämpligtvis essensen med? Det rekommenderas att blanda den ihop med brännvin som har brist på kryddning och som har en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Likör brukar emellertid ha en alkoholhalt på mellan 15-25 %. Det går bra att mixa essensen ihop med vodka om man är ute efter en starkare likör.
Essensen hälls i en större flaska som rymmer 750 ml. Vidare häller man i tre fjärdedelar med sprit och skakar om välgenomfört. När flaskan skakats häller man i den kvarvarande mängden alkohol och skakar om till dess allting har blandats ordentligt. När man har blandat klart en flaska är det angeläget att smaken av brännvinet samt essensen förenas på bästa sätt. Således ska blandning stå och vila några dagar så att smakerna verkligen sätter sig.
Det kommer absolut utfalla i en oerhört smakrik och god likör. Antingen dricker man den färdigblandade likören som den är med eller utan lite is, eller så använder man den till att mixa drinkar. Vill man först pröva smaken av CocoRum och inte blanda en hel flaska så är det passande att blanda 1/10-dels flaska, vilket är 2 ml essens som genererar 75 ml likör.
Den som än inte upptäckt hur smidigt och lätt det är med den här typen av hembryggning har något att se fram emot. Många fascineras över hur kvick processen är. Därtill skiljer sig denna sockerfria liköressens med CocoRum-smak inte från vanliga sockerbaserade likörer. Den medför ingen skillnad alls i sötma.