Maximera fettförbränningen med Saigonkanel
Saigonkanel och annan kanel
Saigonkanel är en typ av kanel som odlas i Vietnam, den är tätt besläktad med Kassiakanel, men sitter på markant rikare arom – och för människan hälsofrämjande egenskaper.
Låt oss reda ut begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi normalt stöter på i matvarubutikerna, den är billig och förmögen på smak och doft. Den innehar ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar också ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan om den intas i för rejäla doser.
Kassiakanel är den ordinära kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad gäller doft och smak, och har ljusare kulör. En stång av Ceylonkanel är enbart rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i bägge ändar.
Saigonkanel är på många sätt lik Kassiakanelen, men är också starkare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss mån skadliga kumarinet. Håller man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram dagligen får man dock inga dåliga hälsoeffekter av kumarinet. Det är dock tillräckligt för att få de hälsosamma effekterna.
Blodsocker och fettförbränning
Människokroppen mår som bäst när blodsockret befinner sig i balans. Det finns olika sätt att se till så att det sker och den kroppsliga processen är komplex. Träning, intag av mat med lågt GI och även fullständigt avstå ifrån kolhydrater är samtliga gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott tillstånd – och blodsockret under kontroll.
Ett annat sätt är att inta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig tydligt balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går mer långsamt och att insulinkänsligheten ökar, vilket är en av flera enastående effekter som kanelen har på kroppen. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, alternativt i frukostmålet, en superb start på dagen därför att den stimulerar.
En balanserad blodsockernivå är i sig fördelaktig för fettförbränningen i och med att den sänker insulinutsöndringen och därmed lagrar mindre energi i fettvävnaden.
LCHF och Saigonkanel
Om man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter såsom LCHF eller Atkins, så äger Saigonkanelen fortfarande en mängd gynnsamma kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man får en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen åstadkommer också att energi lättare lagras i muskelmassan, ungefär på samma sätt som insulinet åstadkommer när man tränar samt äter kaloririk föda.
Dosering av Saigonkanel
Det är viktigt att man har koll på vad man äter – och i vilken mängd. Det innefattar allting man äter, så också kanel. Saigonkanel innehåller hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som ger samtliga dessa fantastiska effekter på kroppen. Men Saigonkanel är likaså rikt på kumarin, som inte är lika hälsosamt, framför allt kan kumarin ställa till det med levern om det överdoseras.
Man har kommit fram till att max fyra gram Saigonkanel bör intas per dag, för den markant mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som tak. Tydliga effekter på blodsocker samt ketos uppfattas dock efter mycket små doser, så man måste prova sig fram för att hitta en dos som är lämplig för en.