Addera Saigonkanel till din LCHF-diet
Ett tämligen hett ämne för de som ägnar sig åt lågkolhydratsdieter är hur Saigonkanel har optimerat vägen för ett tillstånd i ketos.
Vad är LCHF?
LCHF står för Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft väldigt genomslag i Sverige framför allt, men också i resten av världen. Denna diet påbörjas vanligtvis av människor som vill gå ner i vikt, men är främjande även för folk som önskar gå upp i vikt, som har besvär med blodsockerbalansen alternativt med sockerberoende bantning och mjölk
.
I själva verket mår samtliga gott av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen konstaterats i en grundlig och oberoende analys. Man förmodar då att antalet LCHF:are kommer att bli ännu fler och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.
Det finns väldigt många olika tappningar av LCHF, vissa kör LCHF OCH endast naturliga råvaror, samtidigt som andra helst gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar ganska mycket mellan olika LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Bör man äta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater varje dag? Eller möjligtvis ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett väldigt tufft mål att nå, då får man leva på rent fett och protein – dvs. inga vegetabilier. En femprocentsgräns är generell bland de som vill gå ner i vikt snabbt och effektivt, men även här ges mycket lite plats för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som intar upp mot 50 gram kolhydrater per dag, så kallade liberala LCHF:are.
Vad som förenar alla dessa är en uppfattning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater och att ketos är ett tillstånd man gärna låter kroppen gå in i.
Vad är ketos?
Ketos är det tillstånd man försätts i när glukosen tar slut i blodet. För att förse den med energi måste kroppen bilda ketoner och dessa föredrar att fånga energi från lagrat fett före andra alternativ. När kroppen befinner sig i ketos, dvs. när den äter rejält med fett och protein och oerhört få kolhydrater, så förbränner den kroppsfettet i betydligt högre utsträckning än annars.
Det finns de som inte riktigt uppnår ketos, hur mycket de än anstränger sig för att utesluta kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som har dykt upp nu är att denna kategori personer verkar slungas in i ketos om de tillsätter kanel till sin dagliga kost. Saigonkanel har dessutom visat sig ge absolut störst effekt.
Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna
Saigonkanel är en kanelsort som växer i centrala Vietnams bergsområden. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi i regel hittar ute i handeln. Den är någorlunda kraftfull, men inte tillnärmelsevis så kraftfull som Saigonkanel. En aning Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen rivstartar redigt.
Vad har Saigonkanelen för positiva effekter vid en LCHF-diet
Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och också här är just Saigonkanel överlägsen. Genom att kanelen reducerar utsöndringen av insulin, som är verksam för att lagra energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen hastigare ett ketogent tillstånd. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge verkan, men man kan äta 4 gram Saigonkanel per dag utan att riskera att drabbas av några riskfyllda bieffekter.