Burett
En burett nyttjas för att effektuera lösning i exakt uppmätta-, variabla volymer.
Byretten innehar ett nära släktskap med pipetter på grund av detta tar vi glimt på dem här.
Jag innehar därför också stoppat in en liten post om titrering som jag hoppas du finner nyttig samt behändig.
Att göra en titreringsanalys utav någon lösning är minsann riktigt dramatisk och kräver att man är alert.
Alltemellanåt kan omslagen vid till exempel pH mätning förekomma med blott en droppe av titreringslösningen och har man då ”spolat” lösning är det bara att börja om från början åter.
Att en del analyser ger mycket fina färger behöver se’s som ett extraplus.
Buretter används främst för titrering, för att leverera en reaktant till den exakta slutpunkten vari en reaktionen uppnås.
Använda en Burett
För att fylla en byrett, stänger kranen i botten och använd en tratt.
Du kan behöva lyfta upp tratten något så att lösningen kan flöda in fritt.
Man kan även fylla en byrett med en engångs överföringspipett.
Detta fungerar bättre än en tratt för de små, 10 ml buretterna.
Var säker på att överföringspipetten är torr eller konditioneras med titreringsmedel, så att koncentrationen utav lösning inte kommer ändras.
Före titrering, konditionera byretten med titreringsmedel lösning och avsyna att byretten flödar fritt, kranen är enkelt att öppna och försluta.
Att konditionera en ny burett, skölj den så att samtliga ytor är belagda med lösning, melodi flöda av.
Gör detta ett par alternativt tre gånger för att försäkra att koncentrationen utav titreringsmedel inte ändras utav en förlupen droppe vatten.
Kontrollera spetsen på byretten så att vari ej är ett litet antal luftbubblor.
För att avlägsna en luftbubbla, knacka på sidan utav byrettens tagg medan lösning flödar.
Om en luftbubbla är här under en titrering kan avläst volym vara fel.
Skölj spetsen på byretten med vatten från en tvättflaska samt torka den noga.
Efter en minut, kontrollera spetsen för att se om din byrett läcker.
Spetsen ska vara ren och torr innan man tar en inledande volym läsning.
När byretten konditionerats samt kontrollerats för eventuella luftbubblor eller läckage, gör en inledande volym läsning.
Ett byrettläsarkort med en bäckmörkt rektangel kan assistera dig att ta en mer absolut avläsning.
Läs alltid botten utav menisken.
Var noga med ditt seende organ är i grad med menisken, inte över eller under.
Om du läser från en vinkel, framför än rakt på, resulterar detta i en parallaxfel.
Starta tömma ut lösning på titreringsflaskan genom att rotera kranen.
Lösningen skall levereras fort till ett par ml från mål.
Slutpunkten ska närma makligt, en droppe i taget. Använd en tvättflaska att spola spetsen av byretten och kolvens sidor.
Titrering med en pH-mätare
Titrering med en pH-mätare följer samma förfaringssätt som en titrering med en tecken, förutom att slutpunkten detekteras utav en flink förändring i pH, framför än färgförändringen på en tecken.
Ordna provet, omrörare, byrett, samt pH-mätare elektrod så att man kan studera pH och sköta byrett med enkelhet.
pH paketet kan komma mycket fort