10 förslag för perfekt pipettering
Som en nybörjare i ett forskningslabb, var det allra första projektet jag fick att pipettera inkrementella mikro-volymer H2O på en bit parafilm.
Trist!
Vägning av vätskan på parafilm samt jämföra vikt emellan 10 replikat för varje mikro-volym fortsatte en vecka före jag rörde något andra i dett labb!
Lyckligtvis hjälpte avsaknad på finansiering mig att sluta på detta labbet samt till flera andra spännande projekt under åren.
Däremot har vikten utav att ha en bra princip för pipettering som jag tränade.
Pipetten är att ett instrument i labbet som kan ge olika konklusion baserade på den person som använder den.
Detta är speciellt sant när man kör kvantifiering experiment.
Kolven släpps för snabbt, inte förvätning av en ny spets och ej doppa spetsen tillräckligt långt är mycket vanligt när man arbetar för snabbt i labbet.
Sådana misstag kan medföra differanser i volym mellan tester, vilket resulterar i skeva analysresultat.
Här är 10 tips som kan komma till hands när man utbildar personer i labbet.
Använd korrekt pipettspets
– Det är enkelt att säga!
Använd korrekt topp med rätt pipett.
Alternativa varumärken är godtagbara om de har testats av säljf företaget för att arbeta med ditt pipett varumärke.
Förväta pipettspetsen
– Förevätning ökar fuktigheten därinnanför spetsen, vilket minskar förångning.
Undersök spetsen innan dispensering av provet
– När man sänker spetsen för lågt i vätskan, finns det ofta tillägg droppar som fastnar på utsidan utav spetsen (till exempel vid pipettering av enzymer).
Se till att man torka utav utsidan mjukt före dispensering.
Se till att ej vidröra spetsöppningen för att undvika att suga bort en andel av önskad volym!
Begagnad standardläge pipettering
– Kom ihåg att begagna det övriga stoppet på pipetten för att dosera hela volymen.
Andrum konsekvent efter aspiration
– Efter att ha tappat opp vätska, gör det till en vana att stanna innan du drar ut spetsen helt.
Vätskan fortfar att flöda in i spetsen också efter att kolven stannat.
Avvika pipetten rakt ut
– Sidorna på behållaren som vätskan sugs orsakar uppsugning och förlust av volym
Begagnad konsekvent kolv tryck och hastighet – “Det handlar om rytm – repeterbara åtgärder ger repeterbara resultat”!
Sänk spetsen till rätt djupt
– Enorm volym pipetter (1-5 ml) ska vara nedsänkt 5-6 mm under menisken.
Mindre volymer pipetter ska nedsänkas 2-3 mm under menisken.
För mycket nedsänkning kommer att orsaka fluid att hålla sej till utsidan av spetsen, samt alltför liten nedsänkning kommer att leda till luftbubblor.
Minimera hanteringen av pipetten samt krönet
– Värmen överförs från händerna till pipetten samt / eller längst upp, detta kan affektera leveransvolymer.
Jobba på temperaturjämvikt
– Jobba på en konstant värme minimerar variationer i pipetterade volymer.
Detta är lite knepigt alldenstund många reagenser kräver lagring på fruset vatten, när processen för pipettering sker vid rumsvärme!
Om förfarandet ej medger temperaturjämvikt, då finns det mer viktiga tips som man borde bilda dej.