Mögel i hus, hur det uppkommer
Mögel i hus
Mögel i hus är ett obehagligt fenomen. Tack och lov är det möjligt att bli av med det. Husmögel angriper ofta odugligt ventilerade utrymmen där det finns fukt. Fukt är nämligen avgörande för att mögel samt annan mikrobiell påväxt så som bakterier ska växa till sig.
Man upptäcker oftast möglet genom att man upplever en illa lukt när man kommer innanför dörren. Denna stank kommer från lättflyktiga organiska gaser som svampen avger. Efter ett tag i miljön kommer man vänja sig och sluta känna lukten. Det är alltså inte jämt enkelt att känna mögeldoften i ett hus där man vistas väldigt mycket.
Den dåliga lukten kommer krypande tillsammans med karakteristiska mögelfläckar och eventuellt också fuktfläckar, med tanke på att dessa två fenomen gärna kommer efter varandra – fukt leder till mögel.
Mögel, oavsett om det är husmögel, svartmögel eller av en annan typ, trivs i fuktig miljö där det får expandera ostört. Sådana ställen är exempelvis badrum, källare samt vindar. Många hus har drabbats av mögel på senare år. Det har sin grund i skilda förändringar som har blivit av sedan huset byggdes, för ofta rör det sig om hus som har några år på nacken. Mer information här
Det kan vara att man har ersatt värmekällan från oljepanna och därmed gjort så att somliga delar av huset inte värms upp lika rejält som tidigare, till exempel källare. En annan anledning till den ökade förekomsten av mögel i hus är att flera hus inte var noggrant isolerade när de byggdes – man eldade med hjälp av olja eller liknande för värmen och att huset var isolerat gjorde att det uppstod en luftgenomströmning.
När man efteråt ska renovera det gamla, energislukande huset till att bli lite mer klimatsmart väljer man att tilläggsisolera. Ofta görs det så effektivt att det inte uppstår någon luftgenomströmning alls – vilket också är meningen när man isolerar. Men ihop med ändringen av uppvärmning och därmed hur varmt det är på olika ställen i huset åstadkommer så att det inte blir samma luftgenomströmning.
En degenererad luftgenomströmning ger en försämrad lufttillförsel vilket medför så att fukten stannar kvar. Möglet kan växa till sig ifred. För den skull är det av stor vikt att man, när man finner att huset har drabbats av husmögel, går igenom ventilation och dessutom dränering utanför huset om det rör sig om mögel i källaren alternativt i husgrunden. För att erhålla en bättre dränering bör man ta bort alla växter och all jord runt husknutarna och ersätta det med väldränerande material.
För att få bort husmögel ska man först ta reda på hur mycket av huset som är drabbat. Man kan då ta hjälp av en mögeltekniker som använder sig av en så kallad mögelhund, en tränad hund som känner igen och markerar mögel.
Det bästa sättet att helt bli av med mögel och även de hälsovådliga mögelsporerna och mykotoxinerna är att ta bort allt det angripna materialet och ersätta det. Ifall man har omfattande mögelskador, så att man inte alls kan bo i huset förrän sanering har genomförts kan man få statlig finansiell hjälp. Man ska då höra av sig till Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i sin kommun som handlägger sådana ärenden.
Men mögel i hus kan alltså undvikas, om man renoverar och bygger på rätt vis! Helst också skyddar med Tvärstopp eller Fulstopp innan något sker.