Jordgubbe – kalorifri smak från Aromhuset
Jordgubben är kanske vårt allra mest älskade sommargodis, ihop med grädde alternativt glass en varm sommardag finns det inget som kan konkurrera. Vi odlar, plockar samt köper dessa röda små juveler med mycket möda och ibland tämligen dyra pengar, men ägnar sällan mödan eller slantarna någon längre eftertanke då det är mer än enbart den underbara smaken av jordgubbarna vi suktar så väldigt efter, det är hela känslan av sommar, avslappning samt nostalgi som jordgubbarna för med sig.
Det är en intressant frukt – jordgubben – eftersom man vanligtvis tar den för att vara ett stort bär, vilket i själva verket inte är sant. Jordgubben är en skenfrukt – en uppsvälld blombotten och de egentliga frukterna är de små prickarna som täcker jordgubben. Det är dock allmänt accepterat att jordgubben är ett bär och har fått plats som ett sådant i vår kultur.
Jordgubben uppkom inte på naturlig väg, utan är en korsning mellan tre olika sorters smultron från tre olika kontinenter. Det var mellan Sydamerikanska jättesmultron, Nordamerikanska scharlakanssmultron samt Europeiska parksmultron som man under 1700-talet odlade fram denna hybrid som kvickt blev omtyckt och spred sig över hela världen. Till Sverige kom jordgubben redan framåt slutet av 1700-talet och blev kvickt en omtyckt del i vår flora.
I Sverige skördas 20 000 ton jordgubbar per år och ändå importeras det samtidigt mängder av jordgubbar utifrån. Jordgubbarna har idag en uppenbar plats i vår matkultur och en midsommar är ingen riktig midsommar utan jordgubbar.
Man kan använda jordgubbarna till mycket. Självfallet är de otroligt goda att äta endast som de är, med aningen socker på, ihop med grädde eller en klick vaniljglass… Men jordgubbar är även poppis att lägga på sommartårtan, att göra marmelad på, saft, läsk, godis, yoghurt eller smoothies med mera, med mera.
Det är jättehärligt att ha några jordgubbar i en bringare med kolsyrat vatten, det ser underbart somrigt samt lockande ut. Än godare är det att smaksätta det kolsyrade vattnet tillsammans med jordgubbsarom från Aromhuset, smaken är söt, frisk och somrig, utan att bli sliskig – och uppskattas av alla.
Aromhusets essenser består av inget socker samt inga sötningsmedel, därutöver är de totalt fria från färgämnen och onödiga kemiska tillsatser. Man tillsätter enbart några droppar per liter och ens kolsyrade vatten får ljuv smak som kan drickas och bjudas till barn utan dåligt samvete. Man slipper sockriga saft- och läskdrycker, men får behålla den goda smaken av jordgubbe som friskar upp under varma sommardagar. Ungefär 2 ml essens av Jordgubbe är lagom åt en liter kolsyrat vatten, men man kan naturligtvis ha i mer eller mindre om man tycker. Varje liten essensflaska från Aromhuset består av 30 ml arom.
Aromhusets Jordgubbe kan användas även åt annat. Ska man göra en riktig svensk jordgubbstårta med mycket grädde samt övrigt gott så kan man ha en aning av Aromhusets Jordgubbe i grädden för att ge tårtan ytterligare smak av denna sommarens främsta primör. Framställer man egen glass så kan man få fram smak av jordgubbe med Aromhusets essens, också är det smakligt i filmjölken, yoghurten eller som smakförstärkare i ens sommarsmoothie.