Få den kryddiga smaken av eldig Absint, helt utan alkohol
Nu kan man få smak av den gamla konstnärsklassikern Absint i sitt kolsyrade vatten. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är lätt att dosera med hjälp av kapsyl alternativt doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak samt aningen bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.
Både Van Gogh och Hemingway var kända för att tycka om Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck innehållande nervgift som sades etablera bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar och bland bohemer. Somliga anser att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till dårskap.
Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som vanligen ligger mellan 60-70 % så behöver man föga för att känna sig snurrig i skallen. Smaken är väldigt udda med en touch av lakrits, den kommer sig från de skilda kryddiga örterna som finns i receptet – bl a stjärnanis samt malört.
Normalt blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar och blir otydlig. Att inta Absint rent bränner ordentligt i halsen, även om smaken fortfarande är väldigt god.
Nu kan man erhålla smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens tillverkad på örtextrakt och oljor som smakar exakt som den Absint man får på Systembolaget, fast utan att bränna i halsen alternativt frambringa snurr i skallen. Smaken är kryddig samt eldig med en bitter underton vilket människor med utvecklade smaklökar kommer att gilla.
Vill man så kan man experimentera att mixa en aning av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte bara till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till annorlunda saker. Just Absint känns som en självklar smak att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar enastående som smakförstärkare i allt från te till grädde samt bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.
Totalt sett har Aromhuset 16 olika smaker i sitt sortiment, allting från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska och klassiska smaker som man kan mixa efter eget sug. Doseringen är enkel med smakflaskans egen kapsyl alternativt medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja mäta upp 2 ml essens per liter vatten «Då ges man en tydligare smak än det man kan finna i butik.», säger han «Därefter kan man själv avgöra om man vill ha mer eller mindre i fortsättningen, eller vid olika tillfällen.», lägger han till.
Det smaksatta kolsyrade vatten man handlar i butik idag är otroligt populärt, men Strand anser att valmöjligheten ännu är väldigt snäv. Allt detta kolsyrade vatten är mycket klent smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så stort som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta personligen och frambringa sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar också att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.
Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad och beprövad och skiljer sig relativt radikalt från de andra, mer rena smakerna. Men Strand antar att om man tycker om smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.