Viktigt med skydd mot ID-kapning
Man märker inte att man blivit ID-kapad förrän det är för sent
Vanligtvis märker man tyvärr inte ifall en ID-kapare har lyckats stjäla din identitet förrän det är för sent. Pengarna är borta från kontot, alternativt så inser man plötsligt att man är skyldig att betala åter lån som man personligen aldrig beställt eller mottagit några pengar från.
I boken finns en mer komplett och bra checklista. Kapningsboken finns kostnadsfritt som e-bok i biblioteken samt kan införskaffas på allt-fraktfritt. Klicka på boken för mer info.
Klicka här nu för mer detaljer
Förargelse samt uppgivenhet är milda ord för att beskriva känslan, för flera är upplevelsen livsomvälvande – på ett högst dåligt vis. När man inser att man har utsatts för ID-kapning så vänder man sig naturligtvis till polisen , men trots starka insatser är det sällan som ett välgjort ID-bedrägeri går att lokalisera och lösa.
Förebyggande åtgärder
Vad man ska göra istället för att ignorera varningarna och hoppas att man slipper bli offer för en ID-kapare är att utföra alla de förebyggande åtgärder man kan – det finns faktiskt mycket man kan göra för att skydda sig från ID-kapare förutom att endast vara aktsam med var och hur man sprider privat information. Det finns säkerhetstjänster att abonnera på, man kan gå samman med grannar för att förhindra brevlådevittjning i bostadsområden, och man kan se till att sprida ut sina pengar på många skilda konton så att man har back-up om det värsta skulle ske.
Dog Security bevakningstjänst
Genom att betala en struntsumma per år får du tillgång till en mycket effektiv bevakningstjänst kallad Dog Security.
Om någon skulle begära adressändring åt dig, med uppsåt att få din post levererad till sig för att på så vis enkelt kapa din identitet, så varnas du av Dog Security när adressändringen sker. Är det du personligen som ändrar adress p.g.a. en reell flytt så kan du bara ignorera varningen som kommer. Detta ger dig full koll på om eller när någon som är ute efter att bedra dig håller på att skrida till verket, och du har möjlighet att hindra denne genom att anmäla situationen till polisen innan ID-kapningen genomförs. Detta skyddar inte bara dina egna intressen utan ger polisen fler möjligheter att gripa ID-tjuvar innan de ställer till med trubbel.
Det finns även ett flertal andra indikationer som bevakas med Dog Security bevakningstjänst. (Läs mer här.)
Grannsamverkan
Bor du i ett villaområde där flera av dina grannar passar in på profilen för inom ID-kapning speciellt utsatta personer, dvs stabila medelinkomsttagare i åldern 25-40 år utan betalningsanmärkningar, så kan det vara en god idé att samarbeta för att förebygga vittjning av brevlådor. De tryggaste bostadsområdena är de mest utsatta och en gärningsman går vanligtvis omkring i samma område många gånger för att få tag på så många högprofilerade offers privata upplysning som möjligt.
I grannskapet kan man komma överens om skilda spaningsrutiner och gärna också bestämma sig för att fotografera misstänkta gärningsmän så att OM en ID-kapare faktiskt dyker upp så har man större chans att få fast denne. En annan verkningsfull procedur är att skriva ned (eller fotografera med mobiltelefonen) okända bilars registreringsplåtar. Det blir betydligt lättare att fälla en ID-kapare för brott om det finns fysiska bevis samt kopplingar.
Hemförsäkring
Flera försäkringsbolag inkluderar idag försäkring mot ID-stöld, bland annat finns detta tillägg hos Folksam, Länsförsäkringar samt Lärarförsäkringar. Helt klart en sak man ska kolla upp!
Flera konton och kreditkort
Det är ett enormt misstag att ha alla sina pengar på ett och samma kort. Man kan ha sitt kreditkort laddat med de pengar man behöver varje vecka alternativt månad och hellre genomföra täta överföringar mellan olika konton. Sparkontot, som inte är kopplat till ett kreditkort över huvud taget, är det tryggaste stället att samla större summor på, men det ultimata är att ha flera olika konton samt kreditkort som back-up.
Ett ICA-kort har två konton och det ena går inte att nå med kreditkortet så lägger man in pengar på sitt ICA-konto varje månad kan man se till att göra regelbundna överföringar istället för att ha en stor summa på det konto som ICA-kortet leder till.
Sprid ingen information om när du är bortrest
När man planerar att lämna ditt hem, för att bege sig på semester alternativt resa bort i jobbet eller dylikt, så är det idag vanligt att man annonserar ut detta i sociala forum som på Facebook alternativt Twitter. Detta handling är som att ropa efter ID-kapare och något allihopa ska vara extremt försiktiga med. Ens födelsedag, adress, telefonnummer och andra personliga uppgifter ska inte heller finnas på forum samt i social media.
Kopiera alla dina känsliga handlingar
Att fotografera eller kopieraeller lista samtliga känsliga dokument samt handlingar som kreditkort, pass, ID-kort, körkort m.m. är en oerhört bra back-up ifall något skulle ske. Sällan memorerar man de uppgifter som finns på ens handlingar, men har man dem tryckta i papperskopior placerade i bankfack alternativt på annat oåtkomligt ställe, och/eller sparade som krypterade dokument på dator (och back-up!), så är man tämligen säker ifall man skulle bli av med någon av handlingarna.
En sådan fil kan finnas på ett USB-minne alternativt i datorn. Filen kan krypteras så ingen annan kan öppna den. Annorlunda Zip-program kan göra det och det finns en mängd program på webben som är gratis.
Olika lösenord
Majoriteten av oss använder samma lösenord till allt, möjligen växlar vi mellan två skilda. Dessutom är det vanligt att lösenorden vi väljer är enkla, därför att vi ska minnas dem lättare. Detta system är som bäddat för kapning. Varje inloggning bör ha sitt eget exklusiva lösenord och helst något av kombinerat slag – som en mix av stora samt små bokstäver plus siffror. För att minnas lösenorden kan man skapa en enkel Excelfil som man krypterar och har på sin dator, plötsligt har man ett mycket tryggare nätliv, och endast ett lösenord som man tvingas memorera – det som öppnar ens krypterade Excelfil.
Det finns krypterade säkra lösenordsskyddade system som håller reda på alla lösenord på nätet. Det som förmodligen är bäst är Rorm
som även kan generera säkra lösenord.
Låsbara brevlådor hjälper inte
Låsbara brevlådor som påstås vara “säkra” mot brevfiske funkar inte. Det går att fiska upp posten i alla fall, vanligtvis genom att endast stoppa ner handen. Annars med “plocka upp” verktyg.
Har man en villa med en stor hög brevlåda och gör sig besväret att låta posten ramla ända mer i botten – i marknivå – så försvårar man brevfisket. Då ökar risken för upptäckt och ID-kaparen väljer möjligtvis nästa hus i stället.