Vill du baka sött utan socker så är Sukralos ett förträffligt sötningsmedel
I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är emellertid inte ständigt så enkelt att upptäcka korrekt medel eftersom de olika varianterna har en aning skilda egenskaper och därmed passar olika ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är helt utan kalorier. Det här är ett medel som kan användas för bakning men det är betydelsefullt att fatta hur man ska använda det på korrekt sätt.
Vad är egentligen sukralos och är det säkert att använda?
En anledning till att man gärna använder sig av sukralos för att söta olika bakverk samt livsmedel är att det här är ett medel som är sötare än flera andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som också används för att söta utan att tillföra kalorier.
Sukralosen framställs från helt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med flera fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning därför att det går att hetta upp. Det är likaså för den skull som sukralosen är ett så bra val då du vill äta bakverk men hålla vikten.
Precis som med så mycket annat i livet så ska man inte förstora användandet av sötningsmedel men det finns ingen anledning till att vara rädd för sukralosen. Den är pålitlig att använda och det särskilt i bakverk och godis som man gör hemma.
Sukralos kan å andra sidan vara komplicerad att finna i butiker men finns på webben på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.
Andra former av sötningsmedel som också kan vara av intresse
Den som börjar med en diet där socker ska uteslutas blir glad av att se att det finns gott om valmöjlighet. Man kan söta maten med andra medel som till exempel erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron och melon) som används i flertal kända sötningsmedel som exempelvis sukrin. Om du testat sukrin i kaffet så kanske du rynkar på näsan och det är ej så konstigt, jämfört med sukralosen så är erytritolen inte lika stark.
Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som också har namnet björksocker. Detta är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis och tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är likaså därför som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av massor tandläkare som ett substitut till godis med socker.
Något som är spännande med xylitolen är att den ej blott ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan också dämpa tillväxten av en del bakterier och detta kan medföra att ett barn icke får öroninflammation!
Det här kan vara bra att vara medveten om om man är förälder till att barn som ideligen har besvär med öronen och som skulle kunna behöva något gott samt nyttigt att förebygga detta med.
Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har dålig smak. Stevia har en underlig lakritsliknande bismak som flertal tillverkare försöker dölja med att tillsätta smakämnen. Många sötningsmedel smakar kemikalier eller smakar så dåligt att man brukar blanda flera annorlunda i ett försök att få bättre smak. Somliga sötningsmedel tål icke värme eller minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är dyr) och näst bäst Erytritol.
Men hur nyttigt är det egentligen att kompensera sockret?
Det är inte längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns tydliga fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är enastående för tänderna. Men man ska fundera på att det ej alltid är att förespråka de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och detta kan vara farligt ifall man får i sig för mycket.