Producera goda viner direkt i hemmet

För att vin ska få kallas vin måste det i enlighet med EU:s definitioner produceras på pressade vindruvor. Men det är beteckningar som är rådande inom den etablerade massindustrin av vin. Faktum är att man kan ägna sig åt i grunden liknande process men använda sig av andra bär som inte är vindruvor, och vi kallar det likväl vin. Frånsett vinframställning på allehanda bär är det dessutom typiskt förekommande att man brygger vin på olika frukter eller juicekoncentrat av varierande slag. Läs mer om Whisky

Vinframställning hemma är en fängslande arbetsgång att följa. I fall då man inte brygger utifrån en komplett vinsats så har man möjlighet att välja vilka bär alternativt frukter som vinet ska bestå av. Under sommaren och hösten är det helt ypperligt att plocka bär åt en kommande egengjord vinsats. Låt bären förvaras i kyla och mörker till dess det är dags.

Relevant i det initiala skedet av bryggning är att se till att ha fräsch utrustning och dessutom rent vatten. Orenheter, föroreningar eller annat i vattnet innebär bismaker och kan i värsta fall fördärva vinet helt å hållet. Det är för den skull en god idé att nyttja aktivt kol för att förädla vattnet som ska användas till bryggningen.

Aktivt kol förekommer i formerna pulverkol, granulerat kol eller högtryckspressat format kol. Vilken rengöringsförmåga det blir beror helt på kolets kvalitet, dess area i kvadratmeter per gram samt porstruktur. Effektivt är att sila vattnet via granulerat aktivt kol alternativt att nyttja pulverkol för att slamma upp det. Låt reningen förekomma i rumstemperatur.

För att komma igång med själva bryggningen när planering och rengöring är klart, så behövs en brygghink på ungefär 30 liter. Den ska ha ett vattenlås som ska vara placerat vid gummit på hinklocket. Det brukar blidas skum under jäsningen de första dagarna och är hinken för liten så kommer mäsk pysa genom vattenlåset.

Senare i processen när den så kallade förjäsningen är färdig så ska vinet tappas om. Då krävs en större jäshink. För att hälla över vinet från ena hinken till den andra så är det nödvändigt med en sughävert. En annan mycket betydelsefull del av utrustningen är en oechslemätare som är till åt att mäta upp sockerhalten i musten. Även ett mätglas är nödvändigt som är stort nog att oechslemätaren får plats. En tillräcklig storlek på mätglaset brukar vara 100 ml.

Det är inte alltid endast sockerhalten som genererar utslag på flytvikten. Beroende på vilka bär eller frukter som används så påverkar dess skilda mängder extraktämnen utslaget. Det är relevant att ha det i åtanke under bryggningens gång.

Mellan varven är det nödvändigt att ta prover av vinet. Det bästa är att mäta upp ungefär tre deciliter vin i ett litermått. Ta mätglaset till hjälp och fyll upp 100 ml och sänk därefter ned oechslemätaren för att därpå läsa av värdet. Glöm inte bort att anteckna alla uppgifter och helst föra en noggrann och utförlig bryggjournal. Det är angeläget att följa utvecklingen av processen för att inte i slutändan bli överraskad. Ta därför självklart också smakprov och låt vinet smakas av länge i munnen.

I slutskedet av processen får vinet stå i jäskärlet i ca 2-4 veckor, vilket beror på vilken jäst som används, sockerhalt m.m. Tappa om vinet och filtrera på nytt när jäsningen är gjord.

Tags: , ,
Previous Post

De främsta skälen till att välja Atkinsmetoden

Next Post

Idag kan man inhandla lustgas patroner till sin gräddsifon online