Att sanera mögel
Att sanera mögel kan innebära allt från att göra rent en yta av kakel med Fulstopp till att praktiskt taget riva ut en fullständig inredning, byta takstolar samt gräva en ny källare. Vad som avgör saneringens grad är hur djupt och utbrett möglet är.
Svamp växer i två varianter, antingen som jäst alternativt som mögel. Jäst är då varje cell är en egen individ. Mögel å andra sidan är en rejäl mängd svampceller som skapar en tråd vilka kallas hyf. Många sådana hyfer bildar därpå ett nätverk som kallas mycel. Dessa kan utöka invasivt och etablerar sig väl i porösa material, så som betong samt trä.
Mögel tycker om att utöka där det finns fukt, så mestadels har man inte enbart besvär med mögelangrepp utan också med fuktskador när man börjar undersöka om det är läge för mögelsanering. Mögel trivs att växa på organiska material, så som trä, jord och smuts i exempelvis badrum. Gamla matrester har nog samtliga någon varit med om att hitta, övertäckt med ett ludet lager mögel – det är det enkelt att slänga, men hur gör man om det är innanför den kaklade badrumsväggen?
Mögel går också hand i hand med illa lukt – mögeldoften är en särskild lukt som man känner igen när man en gång känt det. Lättast kan man karakterisera den som att det luktar gammalt och unket. När man känner mögellukt så är det vanligtvis redan ett manifesterat mögelangrepp som man har att göra med. Särskilt i sitt eget hus är det svårt att uppfatta små doftförändringar – efter några minuter i ett mögeldoftande hus har näsan vant sig.
För att klarlägga exakt var man har mögel kan man ta hjälp av en mögeltekniker som har en specialtränad mögelhund. Dessa hundar har lärt sig markera mot var mögeldoften är som starkast och krafsar då på väggen. Det kan vara en god idé om man anar att det finns mögel och inte är säker på var.
Vid små angrepp på släta, oorganiska ytor, så som kakel är det lättare att bli av med möglet. Svampar kan inte utvidga över rent kakel, utan kräver smuts, så som tvålrester och hudavlagringar som finns i alla badrum. Man behöver inte mycket material för att bestrida möglet på sådana ytor – vanligt diskmedel att borsta med, och avsluta med ättika alternativt vittvinsvinäger för att inte få åter möglet på ett tag.
Kom ihåg att det jämt finns en anledning till varför möglet växer, och det stavas i närapå alla fall fukt. Det är viktigt att kontrollera ventilation och inte låta fukt bli stående.
Vid lite mer omfattande angrepp kan man välja att nyttja fogging. Det är en maskin som hettar upp mögeldödande medel varefter det förångas och släpps ut i utrymmet. De små dropparna kan då tränga in på svåråtkomliga platser. Foggingmaskin uppföljs gärna med avfuktare och det finns ett flertal firmor runt om i landet som sysslar med detta. Mer tips här
I riktigt svårt angripna hus finns inget att göra än att ersätta det angripna materialet. Det kan vara mycket omfattande samt dyrt. Är angreppet så allvarligt att man inte kan bo alternativt vistas i huset innan det ordnas så kan man ansöka om statlig finansiell hjälp. Det positiva med att sanera mögel på detta vis är att man helt blir av med svampen och dess sporer och mykotoxiner.