Att sanera hussvamp
Att sanera hussvamp är ett omfattande och omständligt projekt – det finns inget lätt sätt att bli av med denna fruktade svamp. För den skull bör man skydda med Fulstopp eller Tvärstopp innan man får hussvamp – det är simpelt.
Äkta hussvamp, som på latin kallas Serpula lacrimans, ligger vanligtvis latent i trähus och väntar på att miljön ska bli gynnsam. Det latinska namnet betyder ”den gråtande” och kommer från att svampen bildar klara vattendroppar på sin yta – det ser ut som om svampen gråter.
Hussvamp är en brunrötesvamp och anses vara en av de definitivt riskfyllda för virke samt träkonstruktioner. Detta har att göra med hur svampen beter sig. Den bryter ner cellulosa i träet vilket förstör virkets bärkraft.
Äkta hussvamp växer precis som mögel i nätverk tillsammans med mycel som kan tränga in djupt i träet. För att expandera behövs det fukt och vanligtvis är det flera svampar och övrig mikroiell påväxt som har vuxit till sig i ett fuktskadat och angripet utrymme. Det medför det stundvis komplicerat att separera hussvamp från mer benigna svampar. Exempelvis mögelhundar kan inte känna skillnad Serpula och mer harmlösa svampar.
Normalt pratar man om dålig stank vid mögel – det luktar unket och gammalt, men i fallet hussvamp så kan man istället känna en lukt som av champinjoner. Det är inte heller alla gånger som svampen ens avger någon lukt.
Hussvamp växer vanligtvis i närhet av kalkrika material, så som skorstenar. Det beror på att det avges oxalsyra när svampen bryter ner träet. För att svampen ska överleva krävs det att oxalsyran kan neutraliseras, vilket händer med hjälp av kalk. Renoveringar av skorstenar och annat där kalkrikt material har tillförts kan resultera i att hussvampens dvala upphör och det plötsligt blossar upp.
Hussvamp känner man igen på de stora mängder sporer som avges från svampkroppen. Det kan beskrivas vid att någon har hällt ut kakao och det kan handla sig om flera miljarder sporer. Svampen kan likaså spridas raskt om det är gynnsamma förhållanden – upp till 6mm per dygn!
Det definitivt viktigaste att fundera på när det gäller hussvamp är att minimera fukten. Det definitivt bästa sättet att hålla svampen på distans är att få det så torrt som möjligt. Det är angeläget att framhålla att torka inte tar död på hussvamp utan bara medför så att den går in i ett dvalliknande tillstånd.
För att få bort hussvamp så tvingas man vara radikal – ta bort allt angripet material plus en säkerhetsmarginal på en meter av friskt material runt omkring angreppet. Man bör dock tänka efter med hur mycket man tar bort – ifall funktionen är intakt så behöver man inte avlägsna materialet – det kan duga med att torka ut det noggrant. Elda upp allt av det borttagna materialet omedelbart för att ta död på svampen!
Mer information: På denna sajten
Ofta är en sådan omfattande sanering nära sammankopplad med att renovera huset. Se då till så att allt nytt material samt byggnadsplatsen är ordentligt torr, med tanke på att man annars riskerar att få angrepp av mögel direkt i koppling till renoveringen.
För att sanera hussvamp krävs således att man tar bort angripet material – hur mycket är en bedömningsfråga – men framför allt så ska man se till så att svampen inte får någon fukt!