Mousserande vin på hemmagjort vis
Den som väljer att framställa eget mousserande vin genom klassisk “Methode “Champenoise” kan uppleva det som en mycket svår process.
Men det finns en alternativ procedur som skänker fantastiska resultat med ett minimum av ansträngning.
Även mousserande vin kan produceras från en mängd annorlunda material, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att nyttja en god kvalitet samtliga druvor produkt för att producera champagne.
Innan vi börjar skall jag nämna att det förekommer ett mycket enklare sätt som också ger ett smakrikare vin. Köp en vinsats från www.hembryggning.se vinsatser på hembryggning.se, prisad.se eller annan marknadsplats.
Du kommer att behöva en hydrometer innan du påbörjar brygga din ”champagne”.
Dessa kan köpas någorlunda billigt på nätet.
Det är betydelsefullt att utgångspunkten visar mellan 1,070 och 1,080 och inte högre.
Därtill behöver du ett grundläggande hembryggningspaket för de inledande bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (ej att blanda ihop med kronkorkar och buteljeringshattar), eftersom de ska fungera som en preliminär tryckhållare.
Du behöver också en kapsyltång samt en del hattar för den andra bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne åtskilliga faser).
1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att tillverka vitt vin upp till slutet av jäsningen.
2) Så snart jäsningen har blivit färdig, använd hävert för att överföra vinet till en öppen hink.
Vinet bör helst vara lite grumligt, om inte tillägga lite jästsediment som kommer från botten av jäsningskärlet.
3) Gör en enkel sockerlag innehållandes 25 gram rörsocker per liter vin.
För att producera denna sirap, värm en blandning av en andel vatten samt två delar socker (räknat på volym). Värm upp till kokpunkten.
Blandningen blir till sirap när kokpunkten är uppnådd.
4) Rör om sockerlag, försiktigt men grundligt, i vinet.
5)
Nästa moment är buteljering med hjälp av hävert, överför vinet direkt till champagneflaskor använd endast flaskor för mousserande viner, andra glasflaskor kommer ej att klara av att handskas med det tryck som byggs upp.
6) Placera flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader. Vinet ska vara färdigt nu med viss sediment på botten, ifall inte låt stå i ytterligare en månad eller tills det är kristallklart.
Efter denna period låt flaskorna stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.
Detta kommer att hjälpa hålla ner jästen när du häller upp.
När flaskorna ska öppnas är en skör process där det mesta av innehållet kan spruta ut ifall du inte utför det på korrekt sätt.
Såvida du ej är en mästare på denna skicklighet kan detta troligen vara ett gott tips:
Snabbhet är det väsentliga i denna process om du vill behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en tom mottagare på en vinkling framför flaskan som du också vinklar och ta bort locket på flaskan.
Det tar lång praktik att se till att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.
Men om det nu finns någonting som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.
Jag har inte skrivit något om den vanliga vintillverkningen som kan behövas som underlag till detta, alla tillbehör för detta finner du lätt på nätet.